ZAKON O BRDSKIM PODRUČJIMA

MINISTRICA ŽALAC SE RUGALA BULJU, BRKIĆ JOJ REKAO DA PRESTANE Slatki ste, ali ne baratate baš pojmovima. Možda bi bilo bolje da vas Zagora nije rodila

 
Gabrijela Žalac i Miro Bulj
 CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac odbacila je u četvrtak navečer zamjerke koje su oporbeni zastupnici, prije svih Mostovi Miro Bulj i Ante Pranić, izrekli o predloženim zakonima o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima, uvjeravajući ih da će oni imati pozitivne učinke.

"Sve što smo napravili u regionalnom razvoju do sada nije viđeno, šest puta veća sredstva smo osigurali nego ikada do sada", naglasila je ministrica, pa mostovcima poručila kako "ne vidi svrhu" onoga što su govorili, da se vidi da ne barataju pojmovima, niti znaju na koji način ide fiskalna odgovornost...

"Vi i zastupnik Pranić ste meni jako simpatični i slatki u vašim majicama, ali možda bi bilo bolje da vas Zagora nije rodila, to što ste sve izgovorili i kojom demagogijom se bavite, ne vjerujem da će zbog toga ljudima tamo biti bolje", poručila je dvojici mostovaca odjevenih u majice s natpisom Zagora me rodila!, pa dobila uputu predsjedavajućeg Milijana Brkića (HDZ) da se na taj način ne obraća zastupncima.

"Ministrica se ponijela damski, zaželjevši da nas Zagora nije rodila, ali rodila nas je", uzvratio je Bulj, požalivši se da je u sabornici svašta čuo na svoj račun, da je panj, čoban, veleposlanik.

Ne, ja sam Miro Bulj iz Sinja i kao saborski zastupnik imam se pravo boriti, moja je obveza govoriti o štetama koje ste tom kraju nanijeli ovim zakonom, poručio je ministrici.

"Vi bi volili da se nisam rodio u Zagori, vi želite ovdje ovce, ne čobane, vama je to stranački popis želja. Da, vama trebaju ovce, a ne pastiri", ustvrdio je Bulj.

Bulj: Povucite zakon

Mostov zastupnik Miro Bulj u četvrtak je, nezadovoljan rješenjima koje sadrži, pozvao resornu ministricu Gabrijelu Žalac da povuče predloženi zakon o brdsko-planinskim područjima.

Zakonom ništa nismo riješili, on je čisti PR i dokaz da vaše ministarstvo neme namjeru pomoći ljudima na brdsko-planinskim područjima, izjavio je Bulj u Hrvatskom saboru, koji objedinjeno raspravlja o tom te o prijedozima zakona o potpomognutim područjima i o regionalnom razvoju.

Odjeven u majicu s natpisom "Zagora me rodila", Bulj je izrazio nezadovoljstvo što Sabor o tim zakonima raspravlja dan prije zimske stanke, pred malobrojnim zastupnicima.

Umjesto gorske, tamo treba HDZ-ova iskaznica

Ovaj se zakon tiče dvije trećine države, neka se srame zastupnici koji se pozivaju na ta područja, a sad ih nema, poručio je Bulj, primijetivši kako za ta područja ne treba zakonom predviđena gorska, nego iskazica HDZ-a.

U brdsko-planinskim područjima trenutno živi 190 tisuća ljudi, 12 tisuća manje nego 2011., to je kao da je iselio grad veličine Makarske, kaže Ante Pranić (Most), koji smatra da financijska omotnica od 40 milijuna kuna za ta područja nije dovoljna.

Zamjerke na taj zakonski prijedlog imaju i drugi oporbeni zastupnici. Željko Jovanović (SDP) kaže da je netransparentan, diskriminirajući i potpuno neambiciozan. Zar mislite da će tih 100 kuna, koliko će "dobiti" svaki tamošnji stanovnik, spriječiti katastrofu, pita Jovanović resornu ministricu.

Zakon o brdsko-planinskim pordučjima govori o 85 jednica, no zastupnici ne znaju koje su to, upozorava Damir Mateljan (SDP); treba li nam zakon za podijeliti 40 milijuna kuna na 85 gradova, pita Tulio Demetlika (IDS), pa zaključuje da smo "svjetski prvaci u štampanju zakona i kompliciranju stvari". Usporedimo se sa Švicarskom i Austrijom gdje su nerazvijena područja postala hit za živjeti, pozvao je Demetlika.

HDZ-ovi zastupnici hvale Vladin odnos spram tih područja. I poreznim zakonima mislilo se na njih, kaže Ante Babić, zadovoljan najavom ministrice da će u ponedjeljak, u njegovom Imotskom, biti predstavljen intervencijski plan za taj grad koji bi trebao zadržati ljude da ne iseljavaju.

Žalac se pohvalila da je u regionalni razvoj u ovoj i prošloj godini uloženo 834 milijuna kuna, za iduću je osigurano dodatnih 434 milijuna kuna. Time će ova Vlada u tri godine uložiti ukupno 1,3 milijarde kuna u ravnomjeran regionalni razvoj, što je šest puta više nego za SDP-ove vlade, kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna, naglasila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:53