PROMJENE

MINISTROVA ČISTKA PO BOLNICAMA Doktori strepe: 'Kujundžićeve mete su ravnatelji KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Rijeka'

Prof. dr. Mariju Zovaku i prof. dr. Davoru Štimcu ove godine istječu mandati, što je ministru prilika da ih se “konačno riješi”
Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Trakavici oko “tučnjave” zamjenice ravnatelja prof. dr. Dijane Zadravec i šefice Odjela nabave medicinskih proizvoda Mije Primorac u KBC-u Sestre milosrdnice od prošlog mjeseca ne nazire se kraj.

Umjesto da se sve riješilo u nekoliko dana, “dosje” neobranjivih postupaka sve je veći i pokazuje da je zadnje tri godine u hrvatskom zdravstvu bilo važnije kadroviranje, poslušnost bolničkih uprava i zadržavanje statusa quo nego unaprjeđenje organizacije sustava. O tome svjedoči i ova posljednja smjena prof. dr. Slavka Oreškovića s mjesta šefa Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice.

Prema riječima ministra zdravstva Milana Kujundžića, to je tek “koincidencija” premda javnost u to ne može povjerovati. Naime, tek dva dana prije smjene ministar je “zamolio” Oreškovića da odgodi razrješenje Zadravec, a pritom mu je očito “zaboravio” reći da je i sam “prošlost” i da će ga Vlada, na njegov prijedlog, razriješiti na sljedećoj sjednici. Riječju, pod Oreškovićevom palicom ništa od nove sjednice pa ni teme razrješenja Zadravec.

Slučaj Zadravec

Na tu iznenadnu smjenu ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Mario Zovak, kaže da je suradnja sa smijenjenim predsjednikom UV-a Oreškovićem bila odlična.

“Riječ je o stručnjaku u svakom smislu te riječi i zaista mogu reći samo riječi hvale”, kaže prof. dr. Zovak. Što se tiče novog predsjednika Vijeća, Zovak smatra kako je dobro da se visokopozicionirani ljudi iz sustava uključe u rad bolnica.

Tomislav Dulibić je vrstan pravnik i stručnjak za financije, tako da vjerujem da je ovo dobra odluka te da ćemo odlično surađivati na dobrobit svih zaposlenika i pacijenata koji dolaze u naš KBC”, kaže Zovak.

S obzirom na to da je do smjene došlo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, a situacija je specifična zbog slučaja Zadravec, pitali smo je li ga kontaktirao premijer Andrej Plenković.

Odani članovi

“Naravno da nije. On je prije svega državnik i sigurno se u trenutku kada vodi predsjedanje EU i bavi pitanjima koja su vitalna za Republiku Hrvatsku ne bavi bolničkim UV-ima”, zaključuje prof. dr. Zovak.

Inače, u sustavu zdravstva zavladala je nevjerica i zgražanje nad tom smjenom u UV-u, a kolege u bolnici tu su odluku počeli nazivati “odluka Zadravec”. “Zgroženi smo, ministar ne poštuje odluku Vrhovnog suda i svjesno krši zakon, obračuni prekovremenih i dalje idu po starome. No, očito je Kujundžiću važnije kadroviranje u bolnicama, odnosno postavljanje poslušnika koji će bez pogovora odrađivati poslove za njega”, kaže nam poznati liječnik iz te bolnice.

Bolji poznavatelji prilika u zdravstvenom kadroviranju skloni su ovu smjenu protumačiti prvim korakom za novu, i to ravnatelja prof. dr. Zovka s kojim ima, kažu, “povijest” sukoba iz vremena kad je Kujundžić osnivao Hrvatsku zoru i otišao iz HDZ-a. Naime, i Zovku mandat istječe ovoga ljeta pa, kažu, to je prilika ministru da ga se “konačno riješi” kad to dosad nije uspio. Zanimljivo je da Kujundžić u kadroviranju upravnih vijeća, a osobito velikih bolnica, “instalira” barem jednog njemu odanog člana, kažu bliski ministru.

Prema njihovim riječima, najviše vjeruje onima koji su mu u KB-u Dubrava, gdje je bio ravnatelj, ostali odani. Tako u Vinogradskoj ima Ivana Savića, a sada mu je dodao i svog državnog tajnika Tomislava Dulibića s opravdanjem da je riječ o državnoj bolnici i “da je to jamstvo da će bolje raditi”.

Kadrovi

U riječkom KBC-u u istom paketu s Oreškovićem smijenjen je s mjesta predsjednika UV-a prof. dr. Željko Krznarić, a na njegovo mjesto dolazi također državni tajnik Željko Plazonić.

U Rijeci kažu da im je prvi glas o smjeni bio onaj iz Vlade na dan razrješenja te da je zapravo razlog sličan kao i onaj u Vinogradskoj - smjena sadašnjeg ravnatelja prof. dr. Davora Štimca kojem također mandat istječe ove godine. Naime, javna je tajna da se Plazonić i Štimac ne vole ni javno, ni tajno, a da je glavni kamen spoticanja gradnja novog KBC-a, na što u Ministarstvu imaju drukčiji pogled od onog riječkog.

Svoju bivšu bolnicu KB Dubrava ministar je već ranije “opremio” svojim kadrovima, odnosno odmah na početku mandata smjenom tadašnjeg ravnatelja Tonija Kolaka i imenovanjem Srećka Marušića, za što je pravomoćnom sudskom odlukom nedavno utvrđeno da nije učinjeno po proceduri.

No, umjesto novog natječaja UV bolnice “popravlja proceduru” i Marušića ponovno imenuje tri godine poslije!?

One koji su taj protupropisni posao obavili poput Veronike Laušin i Grozdane Perić imenovao je u dodatne UV-e općih, odnosno specijalnih bolnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:48