BIVŠI MINISTAR

Miomir Žužul: Arbitraža počinje tek nakon ulaska u EU

 Ahmet Kalajdžić

DUBROVNIK - “Aktualni odnosi Hvatske i svijeta ogledaju se kroz četiri glavna pitanja odnosa prema EU, NATO-u, SAD-u te prema Rusji i Kini. Da smo dočekali ljeto bez Arbitražnog sporazuma, našli bismo se izolirani u dvorištu Zapadnog Balkana, s ozbiljnim problemima susjeda, osobito Srbije i Kosova.

Bude li se inzistiralo na traženju fantomskih “Topničkih dnevnika”, koji su fikcija, bit će to znak jačanja utjecaja država koje su protiv Hrvatske iako smo već spremniji za ulazak u EU nego što su to bile neke sadašnje članice.

Znati što gubimo ako ne uđemo u EU važnije je od toga što dobivamo ulaskom u EU koja se globalizira i ako nisi tu, na Balkanu si. A to ne želim svojoj djeci i to dovoljno govori o tome jesam li euroskeptik ili ne. A kad je riječ o potpisu Arbitražnog sporazuma, treba reći kako javnost ne uviđa najvažniju točku tog dokumenta: arbitraža počinje tek nakon što Hrvatska potpiše Pristupni sporazum s EU. A tada nećemo biti u lošijem, nego jednakom položaju prema Sloveniji nego što smo sada”.

Rekao je to u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka HDZ-a u Dubrovniku, na predavanju “Hrvatska i svijet”, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u dvorani samostana Sv. Klare, u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Nakon zanimljivog predavanja, Žužul je odgovarao na brojna pitanja i ustvrdio da “SAD od nas traže isključivo stabilnost i jasan pravni sustav” te podsjetio kako su nas u tim odnosima pratili pehovi kao što su bolest ministra Šuška, smrt Rona Browna, te faza Tuđmanova “antiamerikanizma”. Također, Žužul je ustvrdio da “ni Rusija ni Kina nisu nikad ništa poduzeli protiv interesa Hrvatske, što ne koristimo a javnost slabo zna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:59