PRODAN LIBERTASU

MIOMIR ŽUŽUL PRODAO SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Ambiciozni projekt danas je na sudu zbog plaćanja na crno

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul prodao je Dubrovačko međunarodno sveučilište na kojem je nastava izvođena na engleskom jeziku, a koje je s velikim ambicijama pokrenuo 2008

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul prodao je Dubrovačko međunarodno sveučilište na kojem je nastava izvođena na engleskom jeziku, a koje je s velikim ambicijama pokrenuo 2008. Novi većinski vlasnik privatnog dubrovačkog sveučilišta je Gojko Ostojić, vlasnik Visoke poslovne škole Libertas iz Zagreba. Ostojić je od Žužulovih kupio 70 posto vlasništva nad sveučilištem, a Žužulovi su zadržali manjinski udio od 30 posto. Dubrovačko međunarodno sveučilište je, osim vlasnika, promijenilo i naziv pa se sad zove DIU Libertas, a sjedište mu je iz Dubrovnika premješteno u Zagreb.

Donosilo mu gubitke

U srpnju ove godine vlasnička promjena nad bivšim Žužulovim sveučilištem postala je vidljiva i u sudskom registru, a tu nam je promjenu potvrdio i Duško Pavlović, dekan Ostojićeve Visoke poslovne škole Libertas i odnedavni predsjednik Žužulova bivšeg sveučilišta.

Dubrovačko međunarodno sveučilište kao prvo privatno sveučilište u Hrvatskoj pokrenuli su 2008. Miomir Žužul i dvojica partnera - zagrebački odvjetnik Neven Cirkveni i makroekonomist Ante Babić. No Cirkveni je ubrzo napustio projekt nezadovoljan načinom na koji Žužul troši zajednički novac, a uskoro i Babić. Iako je Žužul svom sveučilišnom projektu od početka pripisivao epitet elitni hvaleći se njegovim smještajem u starom franjevačkom samostanu i predavačima s uglednih američkih i britanskih sveučilišta, koji je trebao biti privalačan prvenstveno inozemnim studentima dubljeg džepa, taj projekt, ako je suditi po javno dostupnim poslovnim izvješćima u Fini, obitelji Žužul nije donosio očekivanu dobit, već gubitke.

Novi Žužulov biznis

Uz to, u lipnju prošle godine jedan od predavača toga sveučilišta Ivo Capruso podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku kaznenu prijavu protiv DIU-a optuživši tu ustanovu da njega i barem još osmero asistenata i predavača plaća na crno. Trinaest mjeseci poslije upitali smo Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku kako je riješena Carpusova kaznena prijava, a glasnogovornik Ante Vetma odgovorio nam je kako slučaj još nije riješen. “Još se provode dokazne radnje i još nije donesena nikakva odluka”, kazao je. Na naše pitanje kako je moguće da se dokazne radnje u relativno jednostavnom predmetu provode već 13 mjeseci, ako novi ZKP nalaže da se puno složenije istrage moraju okončati u roku od šest mjeseci, Vetma je odgovorio: “Taj rok je prošao, no riječ je o instruktivnom roku koji se može i produžiti”. Kako neslužbeno doznajemo, Miomir Žužul poslovno se već fokusirao na druge aktivnosti: s jednom američkom odvjetničkom tvrtkom potpisao je četverogodišnji ugovor o lobiranju pa će živjeti na relaciji Hrvatska - SAD, a na svom nekadašnjem sveučilištu, osim manjinskog vlasničkog udjela udjela, bit će tek gostujući profesor.

Rektor Kurjak

Od ožujka 2103. rektor Dubrovačkog sveučilišta je kontroverzni liječnik, ginekolog Asim Kurjak. DIU Libertas u svom sastavu, prema tvrdnji predsjednika Sveučilišta Duška Pavlovića, ima četiri fakulteta od čega su dva od ranije u funkciji - Fakultet za međunarodne odnose i diplomaciju i Fakultet za međunarodno poslovanje i ekonomiju, te dva koja bi u skorijoj budućnosti trebala početi s radom: Fakultet zdravstvenih znanosti te Studij glume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:22