BRANI BIVŠU ŠEFICU

Mirela Holy: Kosor je u pravu, bili su okrutni prema njoj jer je žena

Zagreb, 080612.Republike Austrije.Ministarstvo zastite okolisa.Press konferencija smijenjene ministrice Mirele Holy na kojoj je govorila o aktualnoj temi njene smjene.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Branku Jagar poznajem relativno kratko, nekih pet mjeseci i mogu reći da je u mjesec i pol, dva mjeseca, koliko je radila za mene, svoj posao obavljala jako dobro i profesionalno.

Čitala sam u novinama napise o njoj koji mi se čine na razini “rekla-kazala”. Branka Jagar je prošla sigurnosnu provjeru prije zapošljavanja u Ministarstvu. Da su postojale određene sumnje da se bavila nekim kriminalnim radnjama, vjerujem da bi ta provjera to i pokazala.

Stoga ne znam i ne mogu komentirati razloge njezine nepoželjnosti - rekla je Mirela Holy, smjenjena ministrica zaštite okoliša, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića. Jagar je, podsjetimo, kratko ila njezina šefica kabineta, koju novi ministar neće zadržati pa će se Jagar, kako je rekla, naći na burzi.

Holy je dodala kako upravo slučaj Jagar pokazuje koliko je veliki rizik za ljude koji u ovom trenutku ulaze u kabinet bilo kojeg ministra i demantira prozivke iz oporbe da se na taj način trajno zbrinjavaju ljudi.

Komentirala je i posrnulu bivšu premijerku Jadranku Kosor , koja se od unutarstranačkih izbora ne prestaje žaliti, od toga da je degradirana zbog toga što je žena do žalopojke o tome kako je sad postala “samo obična zastupnica”.

- Ja mislim da je biti saborska zastupnica izuzetna čast i odgovornost. Kvalitetno sam obavljala tu dužnost u bivšem mandatu, a trudit ću se tako raditi i dalje. Ja se sigurno u poziciji Jadranke Kosor ne bih tako ponašala, ali je ipak donekle u pravu kad kaže da je bila pod posebnim povećalom javnosti i medija jer je bila žena. Politika je prema ženama još uvijek okrutna - rekla je Holy.

Projekti Ombla i Plomin, koji su je, kako tvrde kuloari, na kraju koštali smjene više od njezinog maila u kojem traži zaštitu radnog mjesta supruge jednog stranačkog kolege, Holy je detaljno objasnila u emsiji. Naglasila je kako se projekt Ombla može formalno-pravno odmah realizirati, ako Vlada donese takvu političku odluku. Za Plomin se pak još uvijek čeka procjena utjecaja na okoliš.

- I ni ja, ni premijer ni Čačić ne možemo unaprijed govoriti hoće li ta procjena biti pozitivna ili negativna. Nitko na taj način ne smije utjecati na savjetodavno stručno povjerenstvo, koje bi 21. lipnja trebalo imati sjednicu - kaže Holy.

Istaknula je kako je točno da je primila 20-tak prijetnji, no da je to nije začudilo jer zna kako se ogromni interesi kriju u zaštiti okoliša, području koje je željela urediti.

Nije mogla zaobići ni temu svojeg osebujnog make-upa i odijevanja.

- Danas sam u crvenom jer sam socijaldemokratkinja i jer volim crveno. Imam na sebi klasični kostim, ali opet me pitate o mojem oblačenju. Ja se stvarno ništa posebno ne oblačim, najčešće imam klasičnu odjeću, ali dojam je naprosto takav da se oblačim drugačije. Jednom sam bila na intervjuu u crnom kostimu i bijeloj košulji, a pitali su me zašto sam tako ekstravagantno obučena. Naprosto nema klasičnije kombinacije od te, ali ne mogu izbjeći tu temu - odgovorila je na Stankovićevo pitanje kako joj se svojim osebujnim odijevanjem da izražavati svjetonazor te je li količina vlastitog samozadovoljstva koju time dobiva veća od količine omalovažavanja na koje nailazi.

Mireli Holy podršku pružaju najmanje tri člana Vlade i mnoge SDP-ove podružnice

U "Grupi za podršku bivšoj ministrici Mireli Holy" na Facebooku našli su se ministri Željko Jovanović, Arsen Bauk i Gordan Maras. Očito još uvijek veliku podršku Holy ima i u stranci, jer su mnoge SDP-ove organizacije našle svoje mjesto u Facebook grupi.

Grupu je osnovao ekoaktivist Vjeran Piršić nakon što je premijer Milanović prihvatio ostavku Mirele Holy, a u opisu grupe piše: "Ovo nije grupa kojom se traži povratak Mirele Holy na mjesto ministrice. Nitko ne tvrdi da ona nikad nije radila greške i da ponekad nije bila u pravu. Ovo je samo podrška ženi koja je pokušala ovaj svijet napraviti barem malo boljim..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:33