POVRATAK?

MIRELA HOLY ZA JUTARNJI POTVRDILA 'Da, već sam nekoliko puta razgovarala s Bernardićem o njegovoj ponudi...'

Razgovarala je s Bernardićem, a odluku će, kaže, donijeti nakon što se o tom prijedlogu očituju stranačka tijela
Mirela Holy
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Ako Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a podrže prijedlog Davora Bernardića na listi za europske izbore naći će se i Mirela Holy.

Bivša SDP-ovka i ministrica u Milanovićevoj Vladi jučer je za Jutarnji list potvrdila da je s Bernardićem već nekoliko puta razgovarala o njegovoj ponudi.

- Odluku o tome hoću li prihvatiti mjesto na SDP-ovoj listi na europskim izborima donijet ću nakon što se o tom prijedlogu očituju stranačka tijela. Mislim da ne bi bilo korektno prije toga bilo što dalje komentirati - rekla je Holy.

Drugim riječima, Holy neće prihvatiti Bernardićevu ponudu ako o tom prijedlogu stranka bude podijeljena, odnosno ako njenu kandidaturu uvjerljivom većinom ne podrže članovi Predsjedništva, Glavnog odbora, ali i već ranije odabrani SDP-ovi kandidati. Također, Holy se, kako doznajemo, ne misli vratiti u SDP čak i ako bude na njihovoj listi. U tom slučaju bit će jedina nestranačka kandidatkinja SDP-a.

Tri mandata

Ako Bernardić progura svoju odluku kroz stranačka tijela, Holy će na SDP-ovoj listi zamijeniti gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan-Pentek koja je odmah nakon što ju je vodstvo stranke nominiralo za jedno od 12 mjesta na listi svom stranačkom šefu bacila rukavicu u lice i rekla da će mu rado prepustiti svoje mjesto na listi. Nakon te provokacije, jer je očito ciljala na to da Bernardić nema hrabrosti izaći pred birače, Auguštan-Pentek se de facto diskvalificirala iz utrke za Bruxelles.

Izvor blizak šefu SDP-a kaže kako je uvjeren da će Holy biti na njihovoj listi i da je to odličan Bernardićev potez.

- Ona je istinska socijaldemokratkinja, bila je ministrica, vrijedna je i pametna i siguran sam da će Bernardićev prijedlog da Holy bude na našoj listi biti prihvaćen na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a - rekao nam je jučer Bernardićev suradnik.

Iz razgovora s nekoliko članova Predsjedništva i kandidata sa SDP-ove euroliste zaključujemo da će Bernardićev prijedlog biti prihvaćen, iako neki kandidati neće biti presretni što će se u svom pokušaju da se dočepaju odlično plaćenog posla u Bruxellesu morati boriti i protiv nekad jako popularne političarke. Naime, u SDP-u računaju da će stranka osvojiti maksimalno tri mandata, da su dva već praktički rezervirana za Tonina Piculu i Biljanu Borzan te da će se preostalih deset kandidata međusobno natjecati za samo jedno “slobodno” mjesto.

- Osobno nemam ništa protiv toga da Holy bude na listi, ali nisam siguran da ona danas puno ‘vrijedi’ kod glasača - rekao nam je jedan od SDP-ovih eurokandidata.

- Mirela Holy je bila moja kolegica u Vladi, prije svega vrijedna, uvijek dobro pripremljena i odgovorna zastupnica. Jesam pobornik okupljanja na lijevom spektru, međutim eventualne dogovore koji mi u ovom slučaju nisu poznati ne mogu komentirati - rekao nam je jučer SDP-ov kandidat na izborima za parlament EU Ranko Ostojić odgovarajući na pitanje predstavlja li Holy pojačanje na SDP-ovoj listi.

Biti ili ne biti

Mirela Holy već je jednom izabrana u parlament EU, no nakon što je tada kao šefica ORaH-a i nositeljica njihove liste na euroizborima 2014. osvojila čak 52.375 glasova, svoje je mjesto u Bruxellesu prepustila stranačkom kolegi Davoru Škrlecu.

- Uvjeren sam da Holy nikad nije prežalila što je u Bruxelles poslala Škrleca. Zato mislim da će prihvatiti Bernardićevu ponudu. Bernardić ju je pozvao zato što mu treba svaki glas na izborima koji su za njega biti ili ne biti. SDP mora osvojiti tri mandata, u suprotnom će ponovno nastati krš i lom u stranci - tvrdi jedan od članova Predsjedništva SDP-a. Uvjeren je da će Bernardić, u slučaju da “operacija Holy” uspije i da SDP osvoji tri mandata, učiniti sve kako bi SDP podržao Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:01