CIRKUS U PARLAMENTU

MIRO BULJ U SABORU POTRGAO TEKST NOVOG ZAKONA 'Odnesite ovo ministru! Ako je mogao imati šest vozača, može imati i 200 milijuna kuna'

Miro Bulj
 Goran Mehkek / CROPIX

Uz demonstrativno trganje teksta prijedloga novog zakona o vinu Mostova zastupnika Mire Bulja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin odobrio je Klubu Mosta stanku kako bi se konzultirao o predmetnom zakonu.

Sad ćete morati nabaviti novi zakon, dobacio je Radin Bulju koji je ustrajao na ocjeni da novi zakon ne donosi ni jednu pozitivnu mjeru za hrvatske vinare, da ne nudi rješenja, da rapidno raste uvoz vina.

Taj je uvoz unatrag nekoliko godina porastao za 140 posto, godine 2013. uvezli smo vina za 16 milijuna kuna, tri godine poslije za 31 milijun kuna, navodio je Bulj koji tvrdi i kako je "sto posto manja proizvodnja vina u odnosu na vrijeme kad smo bili van EU".

Odnesite zakon ministru, kad je mogao imati šest vozača može dati i 200 milijuna za fond iz kojega bi se pomagali domaći vinari i vinogradari, poručio je Bulj predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, trgajući ispred njih tekst zakona.

Hrvatski sabor u petak je rad nastavio raspravom o prijedlogu novog zakona o vinu, čija je svrha bolje uređenje ukupnog stanja u sektoru vinarstva i vinogradarstva.

Odmah na početku Most je traži stanku vezano za vijest o kurikularnoj reformi. Mostova zastupnica Sonja Čikotić dobila je tumačenje predsjedavajućeg Furija Radina da stanku može tražiti samo vezano za točku dnevnog reda, a njen zahtjev, objasnio je, nema veze s vinom.

Čikotić je objasnila da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja učenicima podijelilo tablete koji nemaju kamere, pa učenici ne mogu pristupiti digitalnom sadržaju. "Objašnjenje je da je, možda, netko popio previše vina i napravio takvu javnu nabavu", izjavila je zastupnica.

Neću vam dati stanku, uzvratio je Radin, nakon čega je Sabor 'prešao' na raspravu o prijedlogu zakona o vinu.

Mostovci tvrde da taj prijedlog ne donosi ništa dobrog hrvatskim vinarima i vinogradarima. Nismo zaštitili domaće vinogradare, niti to namjeravamo, pogoduje se uvozu europskih vina, tvrdi Miro Bulj.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majadak uzvraća da se proizvođače vina rasterećuje 33 posto u odnosu na dosadašnje pravne okvire, što omogućuje njihovo dodatno promoviranje.

Vinogradari i vinari su sudjelovali u izradi poropisa, kako bi se poboljšao položaj svih njih, pa i vinara iz Dalmacije, uzvratio je Majdak Mostovu zastupniku Anti Pranjiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30