NEPRECIZAN POJAM

MIRO KOVAČ NA FACEBOOKU OBJASNIO 'Besmisleno je koristiti pojam regija. Naše polazište je Hrvatska, nikakva regija!'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač na svom Facebook profilu napisao je kako je pojam 'regija' neprecizan i tendenciozan, te kako je bolje koristiti pojam 'susjedstvo'.

Pojasnio je kako se ne zna na što se misli pod pojmom 'regija'.

- Prošle godine, dok sam bio na ministarskom položaju, hrvatskoj sam javnosti priopćio besmislenost korištenja pojma 'regija'. Mnogi su se tada rugali tom prijedlogu, prihvatili ga s podsmijehom. U međuvremenu je većina osoba u javnom prostoru počela koristiti pojam 'susjedstvo'. I to je dobro. Pojam 'regija' je jednostavno neprecizan i tendenciozan. Na što se mislilo dok se taj pojam dominantno upotrebljavao? Na bivšu Jugoslaviju, ali bez Slovenije, tzv. Zapadni Balkan. Međutim, kako onda sa srednjom Europom? I ona bi Hrvatskoj valjda trebala biti 'regija'. Zato je logično i samosvjesno koristiti pojam 'susjedstvo' - napisao je Kovač i poručio:

- Mi imamo svoje susjede, želimo i moramo s njima surađivati, imamo jugoistočno i sjeverozapadno susjedstvo. A naše polazište je Hrvatska, nikakva 'regija'' - napisao je u objavi koju je naslovio 'Nema više 'regije', sada se govori o susjedstvu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:13