BIVŠI ŠEF DIPLOMACIJE NA N1

MIRO KOVAČ 'Odnosi sa Srbijom sve su bolji, ali mi smo zapad i neće nam Srbija docirati. Srpska čokoladica? Nije se za to trebalo ispričavati...'

Miro Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

Gost Pressinga televizije N1 bio je HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Odmah na početku razgovora Kovač je odbio tvrdnju da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog hrvatske blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU razlog sve lošijih odnosa dviju zemalja.

- Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i gospodarsku razmjenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo riješiti. Činjenica jest da hrvatska Vlada nije dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterije. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice. Što prije ispune uvjete, to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu, rekao je Kovač.

Bivši ministar naglasio je kako je retorika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

- Ja sam na to već ljetos upozoravao. Nisam dopuštao da se prijeđe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vrijeđali hrvatski narod. Vučić bi se više trebao baviti razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti... To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači... Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnoga svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Neće nam Srbija docirati. Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u pitanju. Jeste li ikad primijetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se miješamo u unutarnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo riješit ćemo sami, kazao je Kovač.

Komentirao je i poziv američkog potpredsjednika Joea Bidena hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

- Sam je dao objaviti priopćenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o suradnji na području jugoistočne Europe. Bio je to civliziran razgovor i to je normalna stvar, kaže Kovač.

Ne misli da Hrvatska ovakvim ponašanjem gura Srbiju u naručje Rusiji.

- Nemojmo pretjerivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pozornost hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pozornosti kao što to čini prema mađarskoj manjini, koja se jako dobro osjeća. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 tisuća. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo, smatra Kovač.

Odbio je argument da HDZ nije jednako kritičan prema Vučiću i njegovoj stranci koja je ušla u europsku obitelj pučana.

- HDZ je jedina stranka u obitelji pučana koja nije bila za primanje SNS-a u našu obitelj. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam. HDZ to nije mogao spriječiti. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći surađivati, smatra Kovač.

Ne misli da se predsjednica trebala ispričati zbog afere čokoladica.

- To su pretjerane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo... Moramo pametno znati koristiti ta oruđa, zaključio je Kovač za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:31