RAZOČARAN NOVIM PARTNERIMA

MISTERIJ STIER Hoće li politički tajnik HDZ-a zbog koalicije s HNS-om danas napustiti Plenkovićevu Vladu?

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

- Tek sam se jučer vratio iz Amerike. Uživajte sada u vikendu, a izjave ću dati u ponedjeljak - glasila je tajnovita Stierova poruka u subotu nakon što su se u medijima pojavile informacije o njegovoj mogućoj ostavci nakon što je HDZ ušao u savez s HNS-om.

O narušenim odnosima premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i Davora Stiera u stranci se govori već neko vrijeme, pa ne čudi da su se nakon HNS-ova ulaska u Vladu proširile informacije kako potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova “ozbiljno razmišlja o ostavci”.

Nije se izjasnio

Poznato je da je Stier bio veliki zagovornik koalicije s Mostom, da mu je jedan od savjetnika donedavno bio Hrastov Ladislav Ilčić te da se njegovo viđenje HDZ-a razlikuje od onog Plenkovićevog.

Ulazak u Vladu Predraga Štromara koji je u subotu bio u Povorci ponosa, dok je Davor Stier šetao u Hodu za život, sigurno nije nešto preko čega ministar vanjskih poslova, koji je u Vladi kao potpredsjednik zadužen za društvene djelatnosti, može olako prihvatiti. Suprotno je to svemu onome za što se Stier zalaže. A znakovito je bilo i to što se Stier, s obzirom na to i da je politički tajnik stranke, niti jednom nije izjasnio oko suradnje HDZ-a i HNS-a. Nije bio rječit ni kada se HDZ razišao s Mostom. Rekao je tek da mu je žao što to nije uspjelo i da je bio stava da se odmah ide na nove izbore.

- Jasno je da je Stier nezadovoljan. Mislim da je proteklih dana ozbiljno razmišljao o ostavci. Tako sam čuo od više kolega u stranci - rekao nam je jedan istaknuti HDZ-ovac, dodajući kako ga taj Stierov potez i ne bi iznenadio, iako je, kaže, skloniji vjerovati da će on ipak ostati u Vladi.

- U posljednje je vrijeme Stier potpuno izoliran, uopće ne sudjeluje u ključnim razgovorima s premijerom Plenkovićem i njegovim najužim timom, a nije sudjelovao ni u preslagivanju - rekao je naš sugovornik.

Jedan od HDZ-ovih saborskih zastupnika naveo je kako “zna da Stier nije sretan zbog suradnje s HNS-om, ali da ne zna jesu li stvari stigle tako daleko da se radi i o ostavci”. No, ističe da taj problem svakako postoji. - Ništa me ne bi iznenadilo, pa ni moguća ostavka. Sjećam se jednog od stranačkih sastanaka nakon izbora, kad smo razgovarali vezano za koaliciju s Mostom. Tada su za bezuvjetnu suradnju s mostovcima bili jedino Davor Stier i Zlatko Hasanbegović - ispričao je sugovornik iz HDZ-a.

Neki su iz stranke spominjali kako je Stieru, kao i većini njih, oko suradnje s HNS-om bilo problematično da u svemu sudjeluje Vesna Pusić, ali da im je HNS bez nje sada prihvatljiv. No, izvori bliski Stieru kažu kako je Stieru problematična i ekipa na čelu sa Štromarom koja je i ušla u savez s HDZ-om.

Kako će se ponašati?

Upućeni član HDZ-a ispričao nam je kako je Stier u stranci izjavio kako “nije spreman biti u Vladi u kojoj je HNS”.

- Tada se još nije ni znalo da će se HDZ dogovoriti upravo s HNS-om. Logično je da Stier sada traži način za uzmak. Hoće li zbog toga sada biti većih problema, ne znam. Nekako mi se čini da bi Stier prije mogao dati ostavku na mjesto političkog tajnika, čime se, zapravo, zbog obaveza u Ministarstvu i nije previše bavio. Mislim da više nema ambicija biti politički tajnik - procjenjuje naš sugovornik moguće Stierove poteze.

Napominje, međutim, kako bi glavni problem mogao biti to što Stier, kao potpredsjednik Vlade, vjerojatno više neće biti zadužen za društvene djelatnosti.

- Taj segment je za Stiera jako bitan. Možda upravo o tome ovisi kako će se Stier ponašati. Koliko znam na Vladi nije službeno donesena odluka da se Stier više neće baviti društvenim djelatnostima. Vidjet ćemo. Mislim da ima prostora da on ostane i da se postigne suglasnost, makar, prividna, pogotovo sada kad četvero HNS-ovaca predvođenih Vesnom Pusić više nisu u stranci. Nekako ne vjerujem da bi se vratio u saborske zastupnike kako se spekulira. Ako idete u Sabor, u lošijoj ste poziciji, nemate više utjecaja, a morate podržavati sve odluke Vlade. Ako dajete ostavku iz takvih razloga, onda ne možete ni u Saboru to podržavati. Zato mislim da je bolja opcija zadržati ministarsku poziciju i fokusirati se na svoj posao - kaže ovaj istaknuti HDZ-ovac.

Narušeni odnosi

Nekoliko članova stranke ispričalo nam je kako je u HDZ-u poznato da su odnosi između Stiera i Plenkovića narušeni, da je do prvih vidljivijih problema došlo još kad je Stier za svog savjetnika imenovao Ladislava Ilčića iz Hrasta koji se nije dugo zadržao na toj poziciji. Zbog cijele te situacije, ističu, ne isključuju mogućnost da se Stier povuče.

- Između njega i Plenkovića je zategnuto do pucanja. Čuo sam i priču da se on htio vratiti u Sabor i biti politički tajnik, ali da mu Plenković, ako ne želi biti u njegovoj Vladi, ne bi dopustio zadržavanje te funkcije - kaže jedan od sugovornika.

Drugi je uvjeren kako će Stier ipak ostati u Vladi.

- Stier je razuman, vjerujem da je dobro razmislio oko jedne tako velike odluke kao što je ostavka. Teško mi je odrediti kakav će potez povući. Znat ćemo u ponedjeljak, ali bliži sam procjeni da će, unatoč svemu, ostati u Vladi - rekao je jedan stranački dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:25