POTRAGA ZA DIJAMANTIMA

MISTERIJ UKRADENOG BLAGA GOLEME VRIJEDNOSTI IZ VILE JEDNE OD NAJBOGATIJIH HRVATICA Gdje se nalazi dragocjena kolekcija moćne žene?

 

Ono što se desetljećima u Koprivnici prepričavalo poput legende o dragocjenom gusarskom blagu skrivenom negdje oko nas, nedavno je dobilo potvrdu vjerodostojnosti u presudi Općinskoga suda u Koprivnici.

Tom presudom proglašeni su krivima pljačkaši koji su potkraj ožujka 2014. godine usred bijela dana iz vile poznate Belupove menadžerice i žene kontroverznog života Mare Bareze, koja je lani umrla, odnijeli nakit i umjetnine goleme vrijednosti. U presudi je detaljan popis oko 300 komada ukradenog nakita. Legenda o Barezinu nakitu doista je bila istinita: ta je žena u kući držala neprocjenjivo blago.

Detalji pljačke

Popis nakita iz presude koji objavljujemo samo je dio bogatstva milijunske vrijednosti koji je u nekoliko minuta nestao iz Barezine vile u Koprivnici. Premda su počinitelji brzo uhićeni, nakit nikad nije pronađen. Na godinu dana zatvora zbog te pljačke osuđen je Enrico Đorđević Ringo (45) iz Sv. Ivana Žabna, a njegovu pomagaču, tada 17-godišnjem nećaku, suđeno je zbog istog djela u Slavonskom Brodu. Dvojica Enricovih malodobnih sinova od 13 i 16 godina, koji su nakit iznijeli iz kuće, imali su zbog svoje dobi poseban pravosudni tretman.

Kako je presuda donesena ove godine, dakle nakon Barezine smrti, sud nije mogao odlučivati o Barezinu imovinsko-pravnom zahtjevu za nadoknadu štete jer je njezinom smrću prestala punomoć koju je dala odvjetnici. Dodatni je problem i to što Bareza nema izravnih nasljednika: bračnog druga, djecu, roditelje, braću ili sestre koji bi na sudu mogli zastupati njezina prava. Zbog toga je Enrico Đorđević, uz zatvor, kažnjen samo s 2000 kuna koje mora uplatiti u državni proračun.

Mara Bareza je nekoliko dana prije smrti svu svoju vrijednu imovinu oporučno ostavila Filipu Glavašu, sinu poznatoga osječkog političara Branimira. No, Barezini daljnji rođaci u međuvremenu su osporili njezinu usmeno danu oporuku na samrtničkoj postelji (pisana oporuka je nestala iz kuće), pa je taj slučaj i dalje na sudu.

Filip Glavaš možda bi kao zakonski nasljednik i mogao zatražiti nadoknadu štete zbog opljačkanog nakita, ali on formalno-pravno još nije naslijedio Barezinu imovinu.

Prema nepravomoćnoj presudi, Barezina vila opljačkana je 31. ožujka 2014.između 15.15 i 15.35 sati. Enrico i njegov najmlađi sin bili su u automobilu, a u kuću su s terase na stražnjoj strani ušli nećak i stariji sin. Mara Bareza na suđenju je svjedočila kako je taj dan na katu kuće s južne strane na spavaćoj sobi ostavila otvorenu staklenu stijenu. O pljački ju je telefonski obavijestila policija.

“Imam alarmni sustav u kući, ali ga zabunom taj dan nisam uključila. U kuću su mi ušli tako što su dvije stolice vrtne garniture stavili jednu na drugu i popeli se. Nakit su stavili u dvije jastučnice koje su bile na krevetu te u cijeli šlifer. Osim nakita, dakle, uzeli su mi dvije jastučnice i šlifer marke Joop te jedan pokrivač od sirove svile, ukupne vrijednosti oko 8000 kuna”, ispričala je Bareza.

Procjene vrijednosti

Procijenila je kako je ostala bez nakita vrijednog gotovo milijun kuna. No, s obzirom na impozantan popis blaga u kojem se spominju najrjeđe drago kamenje, unikati sa svih strana svijeta, nakit star oko 300 godina i niske najvrednijih bisera, teško se oteti dojmu da je plijen bezobzirnih pljačkaša vrijedio mnogo više.

Pljačkaši su otkriveni vrlo brzo zahvaljujući dojavama očevidaca. Jedan je svjedok primijetio dvije muške osobe kako trče s “gomilom stvari u plahtama koje zveckaju”. Bilo mu je sumnjivo pa je zapisao registarski broj automobila u koji su ušli. Ispostavilo se da je vlasnik automobila Enrico Đorđević iz Sv. Ivana Žabna, koji je već bio osuđivan na sudu u Bjelovaru.

Poslije je sve išlo brzo. Pregledavanje nadzornih kamera, ispis poziva s mobitela, izjave svih očevidaca i prvih susjeda. Krivci su, barem prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog suda, brzo pronađeni. No, Barezino blago nije. I pitanje je hoće li ikad.

Desetljećima se u Koprivnici pričalo o Barezinoj kolekcionarskoj strasti prema nakitu koji je često pokazivala u javnosti. Znali su to i njezini moćni prijatelji i poznanici. No, očito su to znali i dečki s one strane zakona.

Od šeika do državnika

Drugovala je s bogatim šeicima, utjecajnim biznismenima, političkom vrhuškom. Cijeli svijet je obišla barem dvaput. Mnogi su je obasipali skupim darovima, a dio je i sama kupila. Sada je cijeli taj svijet blještavih plemenitih kovina i još plemenitijih kristala završio tko zna gdje.

“Dijamanti su ženama najbolji prijatelji”, pjevala je zanosna Marilyn Monroe, a naša diva Mara Bareza kao da se cijeli život vodila tim legendarnim holivudskim refrenom. Bila je okružena “najboljim prijateljima”, ali je umrla sama. Bez partnera, potomaka, najbliže rodbine. I bilo koga tko će u njezino ime sudskim putem nastaviti potragu za blagom. Izgubljenim Barezinim blagom.

BLAGO KOJE NEDOSTAJE: Od slonovače do biskupskog prstena

- biskupski prsten od platine s briljantima i ametistom

- narukvica od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina

- ručno izrađena narukvica od 24-karatnog zlata s tirkizima (beduinski rad iz Kuvajta)

- ogrlica, naušnice i privjesak od slonovače (ručni rad iz Afrike)

- ogrlica, naušnice, narukvica i prsten od srebra na emajlu (unikat iz Alžira)

- ogrlica s briljantima i Cartierovom kopčom

- zlatna narukvica i naušnice s utisnutim biserima (libanonski biseri)

- metar dugačka biserna ogrlica s velikim privjeskom u obliku školjke sa srebrom

- biserna ogrlica (kombinacija crnih i bijelih bisera) s četiri niza i kopčom u obliku cvijeta

- prsten, naušnice i veliki privjesak s ametistima, izrađeni od bijelog zlata (Brazil-Steiner)

- prsten od bijelog zlata s velikim plavim safirom i briljantima (Certifikat Popek)

- prsten od bijelog zlata i s briljantima (Bulgari)

- kopča od žutog zlata sa safirom i briljantima te druga ista od bijelog zlata (antikvitet iz 18. stoljeća)

- tirkizne naušnice, prsten, narukvica i ogrlica sa srebrnom kopčom (Kina)

- ogrlica, prsten, narukvica, privjesak od žada i naušnice (antikvitet-tirkiz iz Kazahstana)

- velika ogrlica s privjeskom sa šest nizova i srebrnom kopčom (brazilski smaragdi)

- naušnice, prsten i narukvica, kombinacija s emajlom (antikvitet iz Argentine)

- koraljna ogrlica, naušnice i polukružna narukvica (koralj Zlarin)

- veliki privjesak u obliku romba s kombinacijom kristala i cirkona te veliki prsten (Swarovski)

- ogrlica od žutog zlata koja je rasklopiva u četiri dijela s više od 150 bisera i isto toliko briljanata (antikvitet iz Rusije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:50