PRODAJA BIVŠE VOJARNE

MISTERIOZNI BANKARI NA LOŠINJU Za 200 mil. eura žele kupiti vojni kompleks i pretvoriti ga u resort

Ruski milijarderi, braća Ananijev, već su kupili obližnje odmaralište Jadranka, a sada su Vladi najavili da žele preuzeti zaboravljenu vojarnu

Turističko poduzeće Jadranka s Malog Lošinja nedavno je uputilo Vladi pismo namjere za kupnju vojnog kompleksa Kovčanje na Malom Lošinju, doznaje Jutarnji list. Riječ je o kompleksu veličine 399.880 četvornih metara u kojem je sjedište Bojne za specijalna djelovanja. Vlasnik Jadranke je ruska tvrtka UK Promsvyaz, koja je u vlasništvu Promsvyaz banke, jedne od najvećih ruskih banaka čiji su vlasnici braća Aleksej i Dimitrij Ananijev, poduzetnici teški tri milijarde dolara. Vlasnik 93,88 posto poduzeća Jadranka je tvrtka Beta ulaganja iz Zagreba.

Brojne kontroverze

Tu tvrku je osnovao UK Promsvyaz s namjerom ulaganja u projekte u Sredozemlju. Ruska braća dosad su u obnovu ovog turističkog kompleksa uložila 60 milijuna eura, a u planu je ulaganje još dodatnih 40 milijuna. U slučaju kupnje vojarne ulaganja će biti još veća jer se procjenjuje da bi Rusi za vojarnu mogli platiti oko 200 milijuna eura. Kolika je stvarno vrijednost kompleksa utvrditi će djelatnici Porezne uprave.

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Riječ je o vojarni koja je dugi niz godina bila skrivana od javnosti. Bivši načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić protuzakonito je i bez potrebnih dozvola naredio obnovu tog kompleksa, u što je utrošeno 20 milijuna kuna.

Riječ je o najuređenijoj vojarni u Hrvatskoj. Osim spavaonica, sagrađeni su sportska dvorana za borilačke vještine, teretana, osam apartmana za visoke goste.

Uređeni kompleks

U tim objektima general Lucić je ugošćivao zapovjednike stranih vojski, u njima su besplatno ljetovali časnici sa svojim obiteljima kojima je Lucić to osobno odobravao. Uz more je napravljena šetnica s rasvjetom, terasa s velikim kamenim roštiljem do kojeg se dolazi kamenom obloženim stepenicama. Napravljeno je i manje dječje igralište, boćalište s tribinom te crkveni objekt. Okolica je pomno uređena. Oko objekata je posađeno mediteransko bilje i drva masline, a tu je i pristanište za glisere.

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva 2009. godine zbog bespravne gradnje dijela objekata zaustavila je gradnju. Radove u vojarni izvodili su pripadnici inženjerije Hrvatske vojske.

Dobra lokacija

Iako je ministar obrane Ante Kotromanović prije dvije godine rekao da je Kovčanje perspektivna vojarna, u međuvremenu su se stvari promijenile. U državnom proračunu nema sredstava za povećanje vojnog proračuna te je Vlada donijela odluku da se sredstva prikupljena prodajom vojnih nekretnina, streljiva i naoružanja uplaćuju u proračun MORH-a.

Jedna od prvih vojnih nekretnina koja je detektirana kao znatni izvor prihoda bila je vojarna na Malom Lošinju. Sada se čeka odluka stožera koji mora odlučiti je li to perspektivan ili neperspektivan objekt. Kako doznajemo, objekt bi mogao biti proglašen neperspektivnim iz logističkih razloga. Naime, Mali Lošinj je slabo povezan s kopnom.

Foto: Davor Pongracic/Cropix

S druge strane, vlasnicima Jadranke lokacija Kovčanja je gotovo idealna za gradnju resorta. Vojarna se nalazi na kraju uvale, u šumovitom je predjelu i tek je koji kilometar udaljena od aerodroma. Ako vojska vojarnu Kovčanje proglasi neperspektivnom, Vlada će donijeti odluku po kojem modelu će ići u prodaju objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:03