POVRATAK

MLADI ELEKTRIČAR S KORONA-KRUZERA VRATIO SE U HRVATSKU Iz Slovenije ga posebno obučen tim prebacio u Zagreb, smješten je u karantenu: 'Dobro sam'

 

Električar, jedan od šestero Hrvata koji je 'zaglavio' na kruzeru Diamond Princess koji je u japanskom gradu Yokohami bio stavljen u karantenu zbog koronavirusa, stigao je u subotu ujutro u Hrvatsku pod mjerama opreza i trenutno je u specijalnoj sobi za izolaciju u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

On je prvi Hrvat koji je smješten u karantenu u toj sobi, ali ondje je zasad isključivo iz preventivnih razloga, s obzirom da dosad nije pokazivao nikakve simptome zaraze. Kako doznajemo, u Sloveniju je po njega otišao pripremljeni tim s kolima Hitne pomoći, a kako je vidljivo na fotografijama, zdravstveni djelatnici bili su u bijelim zaštitnim odijelima.

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom subote je bio u posjetu Infektivnoj klinici, a kako neslužbeno doznajemo, putem videolinka je razgovarao s povratnikom s kruzera.

Riječ je o 29-godišnjaku iz Splita koji je, kako se doznaje, poručio da se osjeća jako dobro te da je svjestan situacije, odnosno mjera predostrožnosti zbog kojih je smješten u izolaciju. Budući da je kao član posade kruzera stalno obavljao svoje radne dužnosti, za razliku od putnika koji su praktički 23 sata na dan bili zatvoreni u svojim kabinama, šansa da je bio izložen koronavirusu je nešto veća, iako on na virus nije pozitivan niti pokazuje simptome zaraze.

Ministar Beroš je novinarima nakon posjeta Infektivnoj klinici rekao da je povratnik iz Japana u jako dobrom stanju i ne pokazuje znakove bolesti.

- Inicijalno je testiran i svjestan je činjenice da je njegov boravak u jučer osnovanoj selektivnoj karanteni najbolji i za njega i za njegove bližnje te za sve hrvatske državljane. To je jedan korak opreza s obzorom da je boravio na kruzeru gdje doista vladaju specifični epidemiološki pokazatelji: tamo je statistički broj oboljelih nešto veći nego u Kini tako da takva situacija zahtijeva poseban oprez. On je mlađi čovjek i na brodu je dolazio u kontakt sa širokom populacijom pa je to i dodatni razlog za oprez. Ovo je upravo još jedna mjera posebnog opreza u takvim slučajevima što ne znači da se ubuduće nećemo organizirati i na drugačiji način te nadalje podizati stupanj pripravnosti - rekao je ministar Beroš.

Potvrdio je da se i hrvatski putnik s kruzera Diamond Princess, koji se u domovinu vratio još u četvrtak, dobro osjeća i ne pokazuje znakove zaraze. Putnik se nalazi u svome domu te je pod stalnim liječničkim nadzorom. Što se tičr preostala četiri člana posade, oni su još uvijek na kruzeru na kojem je, prema informacijama japanskih medija, još 300 putnika i 1000 članova posade.

- Kad dobiju dozvolu japanskih zdravstvenih vlasti, naši će državljani napustiti kruzer. Naše će Ministarstvo vanjskih poslova u koordinaciji s ministarstvima vanjskih poslova europskih zemalja organizirati njihov prihvat u Europu i potom transport u Hrvatsku. Oni će, najvjerojatnije, ako ne bude nekih novih okolnosti, također boraviti u selektivnoj karanteni u izolaciji u predviđenom vremenskom trajanju - rekao je ministar Beroš koji se u Klinici za infektivne bolesti obratio i zdravstvenim djelatnicima tijekom vježbe za slučaj da se nova bolest Covid-19 pojavi i kod nas.

- Današanji sastanak i vježba zdravstvenih radnika jako važna jer vidjeli smo da je u Italiji zaraženo nekoliko zdravstvenih radnika. Stoga sam došao dati potporu našim znanstvenim radnicima ovdje da se na adekvatan način pripreme za moguću ugrozu. U ovom trenutku je sreća što nemamo virus u RH, a ako u dođe, želimo biti spremni - rekao je ministar Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva su ranije u priopćenju potvrdili da je 29-godišnji hrvatski državljanin u Sloveniju stigao preko Berlina i Maribora. - Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati narednih 14 dana iz preventivnih razloga kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom da dolazi iz, ipak, rizičnog područja, navode u Ministarstvu.

- Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze korona virusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima - ističe ministar zdravlja Vili Beroš i naglašava: - I ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana. Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene.

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Hrvatski državljanin koji je zbrinut u karanteni u Zagrebu u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima svoje obitelji, a u poruci javnosti i medijima ističe da se osjeća dobro.

Kako neslužbeno doznajemo, u Klinici za infektivne bolesti organizirana je specijalna edukacija za djelatnike za djelovanje u slučaju koronavirusa.

Inače, četvero slovenskih državljana, koji su također u subotu ujutro stigli iz Japana, pušteni su kućama, gdje će biti u karanteni, a tamošnji zdravstveni stručnjaci to smatraju dovoljnom mjerom zaštite.

Oni su odmah nakon dolaska testirani na novi koronavirus, a analiza je pokazala negativan rezultat, prenose u subotu slovenski mediji. Njihovo stanje pratit će epidemiolozi, a tijekom karantene neće smjeti ni s kim kontaktirati nego će im se potrepštine ostavljati pred vratima.

Epidemiolozi ocjenjuju da je karantena kod kuće u njihovom slučaju dovoljna mjera, što bi se promijenilo u slučaju da nova testiranja pokažu prisutnost koronavirusa.

Diamond Princess cruise ship, with people quarantined onboard due to fears of the new COVID-19 coronavirus, is docked at the Daikaku Pier Cruise Terminal in Yokohama port on February 16, 2020. - Americans began leaving a quarantined cruise ship off Japan on the night between February 16 and February 17, 2020 to board chartered flights home as the number of new coronavirus cases diagnosed on the vessel jumped to 355. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Behrouz MEHRI / AFP
Diamond Princess

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:28