ČESTA PUTOVANJA I IZBIVANJA

MLADI HRVATSKI PODUZETNIK NA MUKAMA 'Firma dobro posluje, plaća je dobra, radimo za Ford, BMW i Audi, ali ne možemo naći radnu snagu!'

 Jure Mišković / Hanza Media

O mladim hrvatskim poduzetnicima posebno je zadovoljstvo pisati jer upravo oni dokazuju kako se rad, trud i ambicija itekako isplate te takvim stavom mijenjaju hrvatsku poduzetničku , piše Zadarski.hr.

Jedan od njih je i Deni Mišlov, rodom iz mjesta Kali na otoku Ugljanu. Unatoč tome što se većina njegove obitelji već desetljećima bavi ribarstvom, Deni je odabrao sasvim drugi put. Odmalena najviše ga je zanimala matematika te je stoga u Zagrebu upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva, a magisterij je obranio u Madridu. U ovom trenu već je godinu i pol dana vlasnik firme koja se bavi inženjeringom u automobilskoj industriji pod nazivom "Galo industries".

Firma registrirana u Zadru broji sedam stalnih zaposlenika i tri vanjska suradnika, u planu je i širenje na druge grane poput robotike, a time i širenje kadra. Najbolje od u ovoj poduzetničkoj priči je što Deni ima tek 26 godina!

Prvi projekt za Jaguar

- Moram priznati da su mi se u životu dobro posložile kockice ili sam si ih možda ja tako posložio. Nakon fakulteta radio sam za jednu njemačku firmu s podružnicom u Zagrebu, a igrom slučaja prvi projekt koji sam dobio bio je za Jaguar Land Rover, tvrtku s kojom sam surađivao u Madridu prilikom izrade svog magistarskog rada - započinje Deni priču o svom poslovnom putu. Ubrzo je firma za koju je radio odlučila istupiti iz autoindustrije pa je on sam otvorio tvrtku u Hrvatskoj i nastavio posao industrijske automatizacije.

- Mi dakle radimo programe za logičke kontrolore koji upravljaju automatiziranim linijama za proizvodnju . Mi smo eksterna firma koja pruža usluge velikim integratorima. Klijenti su nam Ford u Njemačkoj, BMW u Americi, Audi u Mađarskoj, a trenutno radimo u Saar oblasti u Njemačkoj, gdje se proizvodi Ford Focus, opisuje nam Deni netom prije avionskog leta za Frankfurt. Zbog posla često putuje i boravi izvan Zadra, što mu za sada ne predstavlja nikakav problem dok tvrtka ne stvori željeni integritet u industriji, no cilj mu je da jednog dana radi isključivo iz Zadra te da projekte iz svojih ureda pušta van, bez boravka u stranoj zemlji gdje se proizvodnja događa. Isto tako, kroz razgovor primjećuje se Denijeva jaka želja da okupi lokalni kadar koji će s njime raditi.

Dobra plaća

- Gotovo je nemoguće pronaći radnike. Firma dobro posluje, plaća je dobra, no ljude iz Zadra nemoguće je uvjeriti da na ovaj način rade. Tu prije svega mislim na česta putovanja i izbivanje iz države. Osim toga, u Zadru nema tehničkih fakulteta pa većinom mladi odlaze u Zagreb ili Split studirati i nerijetko tamo ostaju i raditi. Potrebno je u Zadar dovesti profesore koji imaju autoritet u ovoj industriji. Puno toga dolazi iz knjiga, puno iz same želje čovjeka da nešto nauči, ali potreban je i dobar mentor koji će te usmjeriti - govori Deni iz vlastitog iskustva.

Jednog dana odlučit će se i za upis doktorskog studija, kaže, no trenutno uz mnogo obaveza ne stiže. I dalje ulaže u svoje znanje kroz razne seminare, konferencije i sajmove, učenje o novim znanstvenim područjima, a strast gaji prema robotici. To je sadašnjost i budućnost, tvrdi, zato je i u potrazi za ljudima koji bi se njome bavili u sklopu tvrtke "Galo industries", piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:58