SLUČAJ IZ SISKA

MLADIĆ (26) TVRDI DA JE ŽRTVA POLITIČKE ČISTKE ‘Umjesto porodiljnog uručili su mi otkaz!’

U srijedu 5. ožujka Nikola Gajić, zaposlen u sisačkoj komunalnoj tvrtki Vodoopskrba Kupa na radnom mjestu tajnika u uredu direktora, podnio je zamolbu direktoru Svetozaru Krotinu da mu odobri korištenje roditeljskog dopusta.

Tjedan dana kasnije, u srijedu 12. ožujka, Nikola Gajić (26) dobio je odbijenicu direktora za korištenje roditeljskog dopusta.

- Direktor ne može ne odobriti mi korištenje roditeljskog dopusta, to je moje zakonsko pravo, može mi prolongirati početak korištenja zbog potreba posla, ali i to najdulje 30 dana. Ja imam pravo na 149 dana roditeljskog dopusta - kaže nam Nikola Gajić, otac jednogodišnjeg sina, čija supruga radi kao profesorica njemačkog u sisačkoj gimnaziji. Dodaje da je njegova supruga koristila porodiljni i jedan mjesec roditeljskog dopusta, te da je ostatak roditeljskog dopusta imao namjeru koristiti on jer supruga više zarađuje. No Nikola je uz uskratu dopusta dobio i “odluku o otkazu ugovora o radu”.

- Ja sam samo jedan od sedam radnika Vodoopskrbe Kupa koji su prema odluci direktora Krotina, koji je na to radno mjesto došao kao kadar HNS-a, proglašeni viškom i koji će završiti na ulici. Istodobno, u tvrtki koja sada ima 47 zaposlenih bit će uz direktora dva njegova pomoćnika, koje tek treba zaposliti - tvrdi Nikola.

Direktor Vodoopskrbe Kupa Svetozar Krotin rekao nam je kako je oba rješenja, odluku o odbijanju porodiljnog dopusta i odluku o otkazu ugovora o radu, donio sukladno zakonu.

U obrazloženju otkaza ugovora o radu direktor Svetozar Krotin navodi da je prestala potreba u društvu za radnim mjestom tajnika u uredu direktora, te da je otkaz Gajiću u funkciji racionalizacije poslovanja zbog pada prihoda.

Nikola Gajić pak tvrdi da je on prvi dobio otkaz zbog političkih grijeha njegova oca Siniše, koji se razišao s vodstvom HNS-a u Sisku, a Vodoopskrba Kupa je nakon lokalnih izbora pripala HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:57