SERIJAL: PARKOVI HRVATSKE

Mljet: Planinari obožavaju Odisejev otok

 
 Boris Kacan

Nacionalni park Mljet najstarije je morsko zaštićeno područje u Sredozemnome moru, osnovano još 11. studenog 1960. Veliko i Malo jezero kao geomorfološki fenomen su najpoznatije atrakcije, a simbol parka je otok u otoku, Sv. Marija s benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća, u srcu Velikog jezera, piše Slobodna Dalmacija.

Boris Kacan

- Kontinuirano provodimo monitoringe na području Velikog i Malog jezera te obalnog mora s naglaskom na koraljni greben, najveći u Sredozemlju, u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba, te radimo na uklanjanju invazivnih tropskih algi koje su prijetnja grebenu.

Mnoga istraživanja i predavanja rade se o temama iz biljnog i životinjskog svijetu, o životu šišmiša, ribljim vrstama, livadama posidonije...

Boris Kacan

Kostelić obožava Mljet

Jedno od najdugovječnijih istraživanja i, što nas posebno veseli, naročito dobro prihvaćeno kod najmlađih, jest istraživanje i prstenovanje ptica, u čemu kroz terensku nastavu sudjeluje i Osnovna škola "Mljet" - navodi ravnatelj NP Mljet Ivan Sršen.

Boris Kacan

Zašto Odisejev otok? Jedna od legenda kaže kako je more izbacilo Odiseja na Kalipsin otok Ogigija. Tamo ga je božica ljepote, tišine i mira sedam godina držala u pećini. Vjeruje se kako je Ogigija zapravo Mljet i otud naziv Odisejeva špilja, na južnoj obali otoka, kod Babina Polja, nekadašnjem staništu sredozemne medvjedice. Špilja je omiljeno mjesto ljubitelja fotografije. U krasotama zelenog otoka uživaju mnoge svjetske zvijezde, ali jedan je vrhunski sportaš tamo domaći – Ivica Kostelić.

Boris Kacan

Simbioza čovjeka i prirode

Osobno, kao rođeni Mljećanin, zadovoljan sam da svojim znanjem i radom mogu pridonijeti razvoju ne samo NP Mljet, nego i cijelog otoka, kroz koncept održivog razvoja i čovjeka kao ključa svega. Drago mi je da je postalo očito kako je moguć značajan napredak, koji u isto vrijeme uključuje i zaštitu prirode i kulturnih dobara i bolju kvalitetu života lokalnog stanovništva na ovom lijepom otoku te kako su to komplementarne, a ne suprotstavljene stvari. Mljet je svijetli primjer simbioze čovjeka i prirode ne samo u hrvatskim, nego i svjetskim razmjerima - kaže ravnatelj NP Mljet Ivan Sršen.

Tradicionalni suveniri

Već duži niz godina NP Mljet objavljuje javni poziv izrađivačima suvenira radi izbora i prodaje originalnih suvenira s elementima lokalne sredine koji su odraz tradicije ili su rađeni tradicionalnim tehnikama, umjetničkih suvenira, ali i suvremenih uporabnih suvenira s obilježjem destinacije i logotipom NP Mljet.
- Drago nam je što u svojim suvenirnicama nudimo proizvode otočana, kao što su likeri, maslinovo ulje, sol, odjevni predmeti, proizvodi od maslinina drva itd., ali i suvenire udruga s područja županije koji nose obilježja mljetske tradicije - govori Sršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:25