DOBRA VIJEST

MMF POTVRDIO PROGNOZU Hrvatski BDP ove godine blago raste

Znatno je izmijenjena prognoza inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini - MMF očekuje pad potrošačkih cijena za 0,9 posto dok su u jesenjim prognozama predviđali njihov blagi rast, za 0,2 posto
 AFP PHOTO/Stan Honda

WASHINGTON/ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 0,5 posto, potvrdio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) važeće prognoze, a u 2016. očekuju ubrzanje aktivnosti.

Time je MMF u aktualnim redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo potvrdio procjene za Hrvatsku iz listopada prošle godine, a prepolovili su jesenje prognoze pada aktivnosti u 2014., na 0,4 posto.

Za iduću godinu MMF očekuje ubrzanje rasta aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu, na jedan posto.

Znatno je pak izmijenjena prognoza inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini. Tako sada u MMF-u očekuju pad potrošačkih cijena za 0,9 posto dok su u jesenjim prognozama predviđali njihov blagi rast, za 0,2 posto. U idućoj bi godini prema aktualnom izvješću trebale ponovo porasti, za 0,9 posto.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini blago je podignuta, na 17,3 posto, sa 17,1 posto navedenih u jesenjim prognozama. Za 2016. godinu očekuje se njezino klizanje na 16,9 posto.

MMF je potvrdio i jesenju prognozu o višku na tekućem računu bilance plaćanja Hrvatske u ovoj godini, od 2,2 posto hrvatskog BDP-a. Za iduću godinu predviđaju blago smanjenje viška, na dva posto, pokazuju najnovije procjene.

Za svjetsko gospodarstvo u cjelini međunarodni zajmodavac očekuje istu stopu rasta kao i u zimskim međuprognozama, od 3,5 posto, pri čemu bi efekt snažnijeg rasta razvijenih gospodarstava trebao neutralizirati slabiji rast u skupini gospodarstava u nastajanju. U 2016. aktivnosti bi trebale blago ubrzati, na 3,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15