PRISILNA NAPLATA

'MNOGI ĆE MORATI ZATVORITI OBRTE, A JOŠ RADNIKA OSTAT ĆEBEZ POSLA' Obrtnici o ovrhama

Predsjednik HOK-a kaže da veliki dio njih, koji su imali dugovanja, nisu bili u mogućnosti ispuniti za njih neprihvatljive uvjete za reprogram
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) smatra da će prisilne naplate dugovanja za poreze i ostala javna davanja za iznose iznad 2.000 kuna dodatno opteretiti obrtnike te će dovesti do zatvaranja obrta i gubitka radnih mjesta.

Iznenađuje nas tako niski limit od 2.000 kuna s obzirom na dosadašnje limite za javnu objavu podataka o dužnicima, navode iz HOK-a.

DESECI TISUĆA TVRTKI IDU U BLOKADU Ovrhe svima koji duguju više od 3.000 kuna

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec smatra kako će to u svakom slučaju dodatno opteretiti obrtnike, posebno s obzirom na činjenicu da veliki dio njih, koji su imali dugovanja, nisu bili u mogućnosti ispuniti za njih neprihvatljive uvjete za reprogram.

Ranogajec ističe kako ovaj potez Porezne uprave može dovesti mnoge obrtnike u situaciju da će morati zatvoriti obrte, što znači da će i njihovi radnici ostati bez posla.

Pitanje je, kaže, da li će, kad jednom zatvori svoj obrt, obrtnik moći ponovo otvoriti obrt.

Uvjereni smo da će Ministarstvo financija razmotriti situaciju i povećati limit, istaknuo je predsjednik HOK-a komentirajući najavu Ministarstva financija o pokretanju prisilne naplate dugovanja za poreze i ostala javna davanja građanima, obrtnicima i tvrtkama.

Porezna uprava izvijestila je danas kako će pristupiti prisilnoj naplati poreznog duga, što znači da ovrhe očekuju fizičke i pravne osobe koje nisu iskoristile mjere za povoljnije vraćanje poreznog duga.

Prema evidencijama Porezne uprave, oko 75 tisuća subjekata (25 tisuća pravnih subjekata i 50 tisuća fizičkih osoba) s dugom od 3,5 milijardi kuna nije iskoristilo mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe.

Pritom iz Porezne uprave podsjećaju da su u više navrata poduzetnicima dali priliku da uz povoljnije uvjete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36