ISPITIVANJE U BRUXELLESU

'MNOGO SE MOŽE UČINITI S MALO NOVCA' Prvi hrvatski povjerenik Neven Mimica na saslušanju u Europskom parlamentu

Croatia's Deputy Prime Minister for Foreign Affairs and European Integration Neven Mimica speaks on April 2, 2013 in Zagreb. The European Union named on April 25, 2013 Mimica new Commissioner as the country prepares to become the bloc's 28th member on July 1. Mimica was formally appointed Commissioner-designate for consumer protection, meaning he will have a seat at the top table of the EU's executive arm which oversees administration and implementation of policy. AFP PHOTO
 AFP / AFP ImageForum

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica izrazio je u utorak uvjerenje da se do kraja mandata sadašnje Europske komisije može postići poboljšanje na području zaštite potrošača, resora koji bi on trebao preuzeti od 1. srpnja.

"Unatoč kratkom vremenu, mislim da se do kraja mandata ove Komisije mogu postići rezultati u zaštiti potrošača", rekao je Mimica.

Mimica u utorak pred nadležnim odborima Europskog parlamenta odgovora na niz pitanja iz područja zaštite potrošača u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti.

Mimicu će u Europskom parlamentu ispitivati o igračkama, kravljem ludilu i online prodaji

Hrvatski povjerenik preuzima dužnost od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., a obnašat će je do isteka mandata ove Komisije 31. listopada 2014.

Saslušanje se održava pred matičnim Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, uz pridružene odbore za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane.

Mimica se u uvodnom izlaganju snažno zauzeo za provedbu postojećih zakona o zaštiti potrošača, jer "prava koja se ne primjenjuju zapravo ni ne postoje". Istaknuo je da će, bude li potvrđen, raditi na konsolidaciji postojećeg zakonodavstva iz toga područja i njegovoj provedbi, a bitnim dijelom zaštite potrošača smatra njihovu obaviještenost o pravima koja imaju, stoga je ukazao na potrebu dodatnog informiranja o tome.

- Ne postoje slabe politike, samo slabi povjerenici - kazao je Mimica.

Na konstataciju člana EP-a Roberta Rocheforta da će njegov portfelj imati jedan od najmanjih proračuna u Komisiji, 25 milijuna eura, Mimica je kazao da se mnogo može učiniti s malo novca.

Također, Mimica je naglasio da bi Europska unija trebala načiniti kartu potrošačke ranjivosti u Europi, posebno one u energetskom sektoru.

Mimica je parlamentarcima obećao da će u svojem poslu tijesno surađivati s njima.

Nakon uvodnog Mimičinog izlaganja od desetak minuta, predstavnici svih zastupničkih klubova počeli su mu postavljati pitanja.

Koordinatori klubova zastupnika u utorak poslije podne iza zatvorenih vrata raspravljat će o Mimičinu nastupu i svoju ocjenu potom uputiti Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu. To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan poslije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:04