DRŽAVNA MATURA

Model je loš, matura se želi pretvoriti u prijemni

Na zagrebačke fakultete želi se upisati 17 tisuća učenika, a mjesta ima za njih oko 12 tisuća
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Najviše ovogodišnjih maturanata mašta o studiju na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Na taj se fakultet do sada prijavilo 2340 maturanata (prijave traju do 31. siječnja), a za njih 780 to je fakultet prvog izbora. Maturante nije spriječila ni činjenica da zagrebačko Pravo spada u skupinu fakulteta koji su zadržali prijemne ispite.

Problem stvorila politika

Unatoč velikom interesu, na fakultetu razmišljaju o smanjivanju upisnih kvota.

- Matura se želi pretvoriti u klasifikacijske ispite. Mi na to ne gledamo blagonaklono. Upis na fakultet pripada akademskoj zajednici, a svrha mature trebala bi biti vanjsko vrednovanje obrazovanja. Naš je stav da model koji se forsira nije dobar ni s aspekta autonomije, ni s aspekta tradicije - objasnio je razloge zbog kojih je Pravo zadržalo prijemni dekan prof. dr. Željko Potočnjak. Kako će novi model funkcionirati, ni njemu nije jasno.

- Napustili smo model koji je bio uspješan i ušli u nešto što nije ni izmjereno ni evaluirano. No, taj problem je stvorila politika, želeći učiniti maturu atraktivnijom za srednjoškolce - rekao je Potočnjak.

Prijemni ispit zadržao je i zagrebački Filozofski fakulet. No, za razliku od prijašnjih godina kada je za upis trebalo položiti test opće informiranost, za koji se tvrdilo da eliminira štrebere, ove će godine kandidati polagati samo test intelektualnih sposobnosti.

Navala na Zagreb

Na njemu se može zaraditi važnih 30 posto bodova. Čelni ljudi Ekonomskog fakulteta neko su vrijeme najavljivali da će zadržati prijemni, no od toga se odustalo, baš kao i na medicini i FER-u. Do sada se na fakultete u Zagrebu prijavilo 17 tisuća maturanata, a mjesta ima za njih oko 12 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:38