KONFERENCIJA

Moderni videonadzor omogućavat će detekciju plamena već u začetku

 Jure Mišković / Hanza Media

Što smo naučili u prošloj protupožarnoj sezoni i kako se pripremamo za sljedeću sezonu, teme su prvog panela velike konferencije Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija”, koja će se 15. studenog održati u Laubi u Zagrebu.

Eminentni gosti prvog panela zasigurno mogu odgovoriti na ova pitanja. Uz ministre obrane, unutarnjih poslova i poljoprivrede - Damira Krstičevića, Davora Božinovića i Tomislava Tolušića, na konferenciji će sudjelovati Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te Višnjica Vučetić, voditeljica Službe za agrometeorologiju pri Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorologija

Ona će najaviti u javnosti manje poznate aktivnosti u DHMZ-u za procjenu potencijalne meteorološke opasnosti od šumskih požara. Budući da su klimatske promjene i sve dulja sušna razdoblja jedan od “okidača” za požare, Višnjica Vučetić će, među ostalim, dati i odgovore na pitanja koje su promjene temperature zraka, ali i tla, opažene kod nas i kako to utječe na potencijalnu meteorološku opasnost od požara raslinja, u kojim je vremenskim situacijama, osim dugih sušnih i vrućih razdoblja, velika opasnost od šumskih požara, što se događalo ove požarne sezone s obzirom na vremenske prilike te kakva je prostorna raspodjela opasnosti od šumskih požara, ali i požara drugog raslinja, s obzirom na klimatske uvjete koji su bili prije, što je već sada opaženo i što se očekuje u budućnosti zbog globalnog zatopljenja.

Sudionik prvog panela bit će i Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koji će govoriti o pitanjima osiguranja. Kao podloga prvom panelu poslužit će uvodne prezentacije glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, pukovnika Davora Turkovića, donedavnog zapovjednika Protupožarne eskadrile, te Mate Botice, direktora Odašiljača i veza.

Na ovoj konferenciji prvi će put javnosti biti prezentiran Integrirani protupožarni videonadzor koji posjeduje državna kompanija OiV i uz pomoć kojeg je daleko jednostavnije i brže detektirati požar u njegovu samom začetku.

U drugom panelu o sanaciji opožarenih šuma, prevenciji požara i mjerama koje su poduzete uvodno će govoriti Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Analiza bora

Akademik Igor Anić, profesor sa Šumarskog fakulteta, govorit će o mogućnostima preventivnog djelovanja požarne zaštite kroz vegetaciju na tlu u našem mediteranskom priobalju i na otocima.

Važan dio njegova izlaganja bit će analiza alepskog bora kojeg se često spominje kao jednog od razloga povećanog širenja požara. Akademik Anić smatra kako je taj bor, suprotno predrasudama, naša autohtona vrsta u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

O prevenciji požara izborom vegetacije i drveća te ulozi životinja izlaganje će imati dr. Vlado Topić, znanstveni savjetnik s Akademije šumarskih znanosti.

Ivan Melvan, voditelj splitske podružnice Hrvatskih šuma, iz svog će bogatog iskustva govoriti o konkretnim problemima s kojima se susreću šumari na opožarenim područjima. Kao poseban problem on će istaknuti i veću potrebu kontrole zapuštenog privatnog zemljišta koje nerijetko stvara probleme pri gašenju.

Božidar Longin, zadarski župan, govorit će o konkretnim problemima s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave u prevenciji, tijekom i nakon požara.

Oba panela moderirat će Petar Pereža i Andrija Jarak s Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:29