PROMJENA VREMENA

MOGAO BI TO BITI MUNJEVITI PREKID NEUGODNOG TOPLINSKOG VALA: METEOROLOZI ZA CIJELU DRŽAVU IZDALI NIZ UPOZORENJA Prve promjene moguće već poslijepodne

 
Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

U najvećem dijelu Hrvatske nedjeljno jutro je osvanulo uz visoke temperature zraka, nerijetko i sparinu, a meteorolozi u najnovijoj prognozi najavljuju promjenu i osvježenje koje bi moglo ponegdje stići već u poslijepodnevnim i večernjim satima, ali odnosit će se uglavnom na kopnena području.

Kako se navodi u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, nedjelja će proteći većim dijelom uz pretežno i djelomice sunčano, vruće i sparno vrijeme. Na kopnu uz jači razvoj oblaka od sredine dana će mjestimice biti pljuskova s grmljavinom, a poneki je pljusak moguć i na sjevernom Jadranu. Navečer i prema kraju dana u središnjim i istočnim područjima moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će umjeren sjeverozapadnjak, krajem dana na sjevernom dijelu u okrenuti na buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 29 i 34 °C.

Zbog najavljenih oluja, ali i visokih temperatura, za područje cijele države izdana su upozorenja putem Meteoalarma. U Slavoniji, Baranji, središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj te Banovini i dijelovima Gorskog kotara na snazi su narančaste uzbune, koje ukazuju na opasne vremenske uvjete, dok su za ostatak države na snazi žute uzbune, koje ukazuju na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U ponedjeljak na kopnu promjenljivo i svježije. Povremeno će biti kiše, mjestimice i pljuskova s grmljavinom, a još u noći i ujutro moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Na Jadranu sunčanije i većinom suho.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a duž ostatka obale vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, u gorju malo niža. Najviša dnevna od 24 do 28 , na Jadranu od 28 do 32 °C.

Za ponedjeljak su žuta upozorenja zbog najavljenih grmljavinskih oluja na snazi za gotovo kompletnu unutrašnjost te za sjeverni Jadran.

U utorak i dalje nestabilno, dok se smirivanje uz blagi porast temperatura očekuje u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:31