TABU TEMA

'MOGU LI OSTATI TRUDNA AKO SMO SE DIRALI PREKO GAĆICA?' Neinformiranost mladih u Hrvatskoj o reproduktivnom zdravlju je zapanjujuća

 
 Profimedia, Alamy

Svake godine u Hrvatskoj zatrudni više od tisuću maloljetnih djevojaka koje se, kad doznaju da su trudne, nemaju kome obratiti, piše Glas Slavonije.

- U ruci držiš test za trudnoću, koji si kupila potajice, da nitko ne dozna, ili si zamolila prijateljicu da ti ga kupi. Sama si kod kuće u svojoj kupaonici ili možda u prijateljičinoj, u školskom WC-u ili u stanu svoga dečka. Shvaćaš da je test pozitivan. Dobrodošla među jednu od stotine tinejdžerica koje zatrudne svake godine, ovo je poruka na internetskoj stranici www.maloljetni-roditelji.net pokrenuta u sklopu projekta udruge "Korak po korak".

Njihova su vrata zapravo jedina na koja maloljetne trudnice mogu pokucati. Sjedište Savjetovališta je u Zagrebu, no navedena internetska stranica i stručnjaci koje okuplja dostupni su svima onima kojima je Savjetovalište fizički predaleko. U proteklih pet godina imali su 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posjetitelja što svjedoči o tome da je ovakav tip savjetovališta itekako potreban.

Maloljetnička trudnoća kod nas je još uvijek tabu tema, iako službeni podaci HZZO-a govore kako godišnje iz hrvatskih rodilišta iziđe oko 1000 maloljetnih majki s bebama, dok između 150 i 200 maloljetničkih trudnoća bude prekinuto u zakonskom roku.

- Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici kako za maloljetne roditelje tako i za njihovu djecu. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja i napuštanja od partnera do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu www.maloljetni-roditelji.net svojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjoj razini provede više od 1000 online savjetovanja. Aktivnosti internetskog portala omogućavaju da usluge informiranja, savjetovanja i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cijele Hrvatske, no vidljivo je da više od trećine posjetitelja ove stranice čine korisnici iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očito je kako usluga namijenjenih maloljetnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na razini regije, kaže između ostalog izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak" Silvija Stanić.

- Najčešće nam se obrate kada otkriju da su trudne i nisu sigurne što napraviti - zadržati li dijete ili prekinuti trudnoću. Naši im stručnjaci tada pomažu da donesu odluku s kojom će moći živjeti. To nije uvijek za svakoga ista odluka i ona ovisi o brojnim čimbenicima. No, važno je naglasiti da mi ne zagovaramo ni jednu opciju i ne nagovaramo ih ni na što. I što one god da odluče, mi smo tu da im pružimo podršku, objašnjava Stanić.

- Dolaze nam djevojke od 13 godina nadalje. Dolaze odlične učenice iz gimnazija, ali i druge krajnosti, odnosno djevojke koje nisu baš toliko zainteresirane za školu. Djevojke iz malih mjesta do velikih gradova, iz skladnih i disfunkcionalnih obitelji. Nema pravila. No, imaju nešto zajedničko kada nam dolaze - nisu do kraja svjesne što im se događa i što ih čeka. Posebno one koje situaciju gledaju kroz ružičaste naočale, odnosno one koje trudnoću vide kao priliku da učvrste svoj partnerski odnos s dečkom. No, treba naglasiti da ima i puno slučajeva djevojaka koje s 15-16 godina pokazuju veliku zrelost i odgovornost i preuzimaju brigu i o sebi, a kasnije i o djeci, zaključuje Stanić za Glas Slavonije.

Velik broj posjetitelja internetske stranice www.maloljetni-roditelji.net čine mladi koji se javljaju s upitima zbog rizičnih spolnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja upozoravaju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju.

- Upiti poput 'Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme?', 'Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica?', 'Trebam li popiti pilulu za dan poslije?' na portalu se postavljaju svakodnevno, kažu iz Udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 00:18