GORNJI HORIZONTI

Moguća ekološka katastrofa: Prosvjed u Metkoviću protiv izgradnje HE Dubrovnik 2 koja prijeti dolini Neretve

Bio bi to kraj poljoprivredne proizvodnje doline s obje strane granice, kraj očuvanim močvarnim staništima te školjkarstvu u Malostonskome zaljevu, odnosno općenito kraj životu na ovim prostorima, pojasnio je dr. Mario Šiljeg, stručnjak za vodno gospodarstvo i hidrologiju.
 Dragan Ledeni / CROMETEO

METKOVIĆ - Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve organizirala je u nedjelju navečer prosvijedni skup upozorenja zbog moguće ekološke katastrofe, koja prijeti dolini Neretve nakon izgradnje sedam hidrocentrala u okviru projekta Gornji Horizonti u Istočnoj Hercegovini. Više od pet stotina ekoloških aktivista i građana doline Neretve simboličnom petominutnom šetnjom državnom cestom u središtu Metkovića upozorilo je hrvatsku i svjetsku javnost na ovaj gorući problem. Metkovskoj inicijativi potporu su dali lokalne vlasti Metkovića, Opuzena i Ploča, političke stranke a na prosvijedu je bila i saborska zastupnica, Ruža Tomašić.

Prvom, već dovršenom fazom realizacije „Gornjih horizonata neretvanskom slivu se oduzima oko četiri milijarde kubika vode godišnje koje se prevode u slivno područje rijeke Trebišnjice, a sve kako bi Republika Srpska zadovoljila potrebe za hidropotencijalom svojih energetskih postrojenja, istaknuto je na skupu.

Prosvijednici građanske inicijative „Spasimo dolinu Neretve“ ogorčeni su zbog sporazuma Čačić-Džombić o nastavku izgradnje HE Dubrovnik 2 kroz projekte Gornjih horizonata zbog čega će dolina Neretve postati slana pustinja.

- Neshvatljivo je kako jedan od najviših hrvatskih državnih dužnosnika potpisuje sporazume s entitetskim dužnosnicima druge države, zanemarujući Ustav i zakone o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora s tom istom državom, rekla je predsjednica Lijepe naše iz Ploča, Ana Musa.

Unatoč alarmantnim posljedicama, koje se zadnjih godina očituju kroz pojavu zasoljenja i rijeke Neretve i većeg dijela vodoopskrbnog sustava doline, tim sporazumom Hrvatska posredno daje suglasnost Republici Srpskoj za krađu još dvije milijarde kubika vode godišnje, što bi bez sumnje u cijelosti od neretvanske doline stvorilo neplodnu pustaru u srcu Mediterana.

Bio bi to kraj poljoprivredne proizvodnje doline s obje strane granice, kraj očuvanim močvarnim staništima te školjkarstvu u Malostonskome zaljevu, odnosno općenito kraj životu na ovim prostorima, pojasnio je dr. Mario Šiljeg, stručnjak za vodno gospodarstvo i hidrologiju.

Zadnja slamka spasa za neretvansku dolinu, nakon što ju je ovim sporazumom svjesno žrtvovala hrvatska vlada, ostao je drugi bosanskohercegovački entitet odnosno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koju Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve poziva u pomoć.

I dok se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, kada govori o odnosima sa susjednom Bosnom i Hercegovinom čudi kako „dva kamena“ a riječ je 20 četvornih kilometara Malostonskoga zaljeva, remete međusobne odnose dviju država, njegov prvi potpredsjednik dogovorom sa Republikom Srpskom svjesno krši Ustav suverene države Bosne i Hercegovine, poručili su prosvijednici iz Metkovića premijeru, Milanoviću i Vladi RH.

Prosvjednici od Vlade RH traže da sukladno ESPO konvenciji poduzme sve prikladne i učinkovite mjere za sprečavanje, smanjenje i kontrolu značajnih negativnih utjecaja planiranih aktivnosti izgradnje HE Plat 2 , što je vezano za cjelokupni sustav projekta Gornji horizonti te osigura da neretvanska javnost bude obaviještena o planiranoj aktivnosti, te da joj bude pružena mogućnost izražavanja mišljenja ili primjedbi na istu i upućivanja tog mišljenja ili primjedbi nadležnom tijelu Republike Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:54