HRVATSKI APSURDI

'MOJIM RODITELJIMA UNIŠTILE SU ŽIVOTE, A NAKON UHIĆENJA SU PUŠTENE' Bračnom paru ukrale životnu ušteđevinu, sin ne može vjerovati da ih zakon - štiti!

 
Ante Brajnov, sin orobljenih staraca
 Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija

Splitska policija neki dan izvijestila je da su policajci PP Trogir "dovršili kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakinjom i 33-godišnjakinjom, za koje je utvrđena sumnja da su 17. siječnja iz prostorija dviju kuća ukrale novac". Policija je također priopćila da je počinjena materijalna šteta oko 38 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

No iza ovih dviju šturih rečenica krije se prava životna drama koju proživljavaju Marko (85) i Stana Brajnov (87) iz mjesta Gustirna u općini Marina kraj Trogira. Naime, oni su bili žrtve dviju kradljivica koje su "operirale" po već ustaljenom obrascu - dok bi jedna zapričavala vlasnike kuća mahom starije dobi, druga bi nesmetano ulazila u kuću i uzimala što god vrijedno bi našla.

Policijska potjera

- Taj četvrtak 17. siječnja prvo su ukrale novac od jedne žene u mjestu Vrsine, i to oko tisuću kuna. Kći te gospođe vrlo ih je brzo nakon pljačke vidjela i uočila crni BMW, u kojemu su bila dva muškarca, kako ih čeka 500-tinjak metara dalje na cesti. Dok je ona obavijestila policiju što se dogodilo, oni su već došli do Gustirne.

Dvije žene izlaze iz auta koje ih čeka oko kilometar dalje na zaobilaznoj cesti za Rastovac. Jedna, ova mlađa, dolazi do kapije dvorišta moga oca koji je, teško bolestan, upravo tad izišao van, malo na zrak.

Pita ga: "Barba, imate li staro željezo?", a on joj odgovara da nema. Ona ga tad pita da joj da litru vode jer je žedna i sjeda na stepenice do njega. Tad iz kuće izlazi moja majka i tako s njom pričaju - govori Ante Brajnov, sin orobljenih staraca. Dok je mlađa "zapričavala" njegove roditelje, druga je neprimjetno, preko vanjskih stepenica koje vode na kat kuće, ušla u sobe i "preorala ih".

Sve ispremetano

- Kad je ova otišla, majka mi je nakon desetak minuta izišla opet van i vidjela tu drugu kako silazi niz stepenice. Pita je što radi, a ova joj vrlo smireno objašnjava kako traži prijateljicu i pita je li ju vidjela. Majka odgovara da je, da je otišla prije desetak minuta, i ova druga lagano odlazi i taman se mimoilazi s mojim sinom na kapiji, koji ništa nije sumnjao.

Majka tad, kad je ova već otišla, primjećuje da su vrata na katu otvorena, ulazi u sobu i vidi da je sve ispremetano, izvrnut je cijeli ormar i razvaljen kovčeg u kojemu je bilo 30 tisuća kuna u neseseru i 8 tisuća kuna u kuverti. Nestala je još i tatina zlatna značka za 30 godina rada u škveru i zlatni lančić. To je bio novac koji je on cijeli život skupljao da ima sebi i majci za sprovod - prepričava Ante za Slobodnu Dalmaciju.

Čim su uočili pljačku, njegov sin sjeda u vozilo i ide u Marinu po policiju. Pitaju ga je li to u vezi pljačke u Vrsinama, a on govori da nije, nego u Gustirni. Policija presreće BMW na cesti, kreće potjera do Grebaštice, gdje bježe.

Sutradan se po snimkama nadzora vidjelo da su se uključile na autocestu kod Šibenika, pa izišle u Zadru te se ubrzo ponovno uključile na autocestu i izišle na Lučkom. Budući da su bile zabilježene registracijske oznake vozila, dolaze do čovjeka u Bjelovaru, koji je automobil nekoliko dana ranije prodao baš jednoj od kradljivica.

Di su pare?

Uhićuju ih i četiri dana poslije dovode u Trogir. Žrtve ih prepoznaju, ova mlađa priznaje krađe, ali tvrdi da su uzele 11, a ne 38 tisuća kuna. Naravno, niti jedna opljačkana kuna nije kod njih nađena.

- Uspjele su ga ovime dokrajčiti, cijeli je život odvajao za to, možete misliti kako mu je sad, ubile su ga totalno... Doživio je životno poniženje, ići će u grob nezadovoljan. Policija je odradila svoj dio posla, nemam na njih nikakve zamjerke. Poslije ih je sudac pustio i one su otišle dalje. Nama su rekli da nemaju ovlasti zaplijeniti im auto.

Nije mi jasno kako auto koje je bilo sredstvo izvršenja nije zaplijenjeno, ne znam jesu li ga i pretresli, valjda jesu. Sustav je takav da ispada da su one kao razbojnice zaštićene, da mogu dalje nesmetano 'operirati' tko zna gdje i pokrasti još tko zna koliko starih ljudi, a da su moji starci krivi jer nisu bolje čuvali svoj novac.

I kako ja da sad objasnim starom ocu da novac neće vidjeti jer je ona priznala 11 tisuća, a ostatak nije, i ništa kod njih nije pronađeno? Suđenje će trajati godinama i pitanje je kako će završiti. Njemu je neshvatljivo da je opljačkan i da nikome ništa neće biti. Možda je ovo nebitna kap na razini onoga šta se događa u državi, ali za moje roditelje ovo je uništenje njihova života - zaključio je razočarano sin Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33