RUŽAN RAZLAZ

'MOLIM SUD DA ME ZAŠTITI' Voditeljica Marta Žegura zbog izjava bivšeg zaručnika, glumca s kojim ima dijete, podnijela kaznenu prijavu

Slučaj dubrovačkog glumca Frane Perišina koji je u prepucavanju oko skrbi nad djetetom s bivšom zaručnicom Martom Žegurom prešao granicu i javno - putem Facebooka, a kasnije i tiražnog tjednika - iznosio detalje iz njezina privatnog života koji nisu ni od kakvog javnog interesa, dobit će sudski epilog.

Neslužbeno doznajemo, Marta Žegura pokrenula je sudski postupak kojim traži da se obustavi daljnje širenje informacija o njezinoj privatnosti.

Privatnost djeteta

Prema našim sugovornicama, ona ima čvrste temelje za podizanje kaznene prijave za teško sramoćenje, kao i za povredu djetetovih prava. Pomoć je potražila i od pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

- Prema našem sudu, ovdje je riječ o povredi dostojanstva osobe i obiteljskog života, a posredno i privatnosti djeteta. Ovako objavljene detalje, primjerice, dijete možda nikada nije trebalo saznati. O tome je svakako trebala odlučiti majka, nikako bivši partner, i to putem medija - kaže pravobraniteljica Milas Klarić. Dodaje da borbe za skrbništva postaju sve brutalnije. Sve više njih ne preza ni od čega i ne bira sredstva da bi naštetili drugom roditelju, pri čemu dijete ne može biti pošteđeno.

Iznošenje obiteljskih prilika i odnosa - makar ono bilo i istinito, ali bez javnog interesa - uvijek potpada pod kazneno djelo teškog sramoćenja, za koje je predviđena novčana kazna do 360 dnevnih dohodaka.

- Iznošenje neprimjerenih činjenica o drugom roditelju svakako je među kaznenim djelima povrede djetetovih prava - potvrđuje Ines Bojić, odvjetnica s bogatim iskustvom u obiteljskom pravu. Ne želeći ulaziti u slučaj, ističe da konfliktni razvodi ili raskidi postaju sve češća točka nakon koje bivši partneri ne štede riječi i ne libe se iznositi prljavi veš. Kad je riječ o javnim osobama, to nerijetko rade i putem medija, čime često nepotrebno i neutemeljeno sramoćenje dolazi do velikog broja ljudi.

- Tu je vrlo često riječ o povredi privatnosti odrasle osobe, odnosno o kaznenom djelu sramoćenja. No, to je jelo za koje se podiže privatna tužba, pa ih u praksi nema puno - kaže odvjetnica.

Njezina kolegica, odvjetnica Teuta Palčić ističe da sudska praksa zavisi od suda do suda.

- Ovako radikalan slučaj nisam imala, ali imala sam klijente koji su osuđeni i za neusporedivo blaže stvari - kaže odvjetnica Palčić.

Radikalan slučaj

Odvjetnice ističu da su bivši partneri koji u medijima iznose nepotrebne detalje privatnog života razmjerno rijetki, ali sve je više onih koji - osobito kad se prepiru oko skrbništva nad djecom - pređu granicu: jedni protiv drugih šalju službama predstavke i dopise s teškim optužbama, a nije rijetko da drugog roditelja vrijeđaju ili omalovažavaju pred djetetom.

- U takvim slučajevima dižemo prijavu i za povredu djetetovih prava i prekršajni prijedlog zbog obiteljskog nasilja, pod što, primjerice, potpada i slanje uvredljivih SMS poruka i sličnog - kaže odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:33