PANDEMIJA

'MORAMO ZAŠTITITI GRAĐANE OD KORONA-PROFITERA' Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan traži reakciju Europske komisije

Split, 090219.
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur odrzali su konferenciju za medije o EU fondovima po pitanju sufinanciranja ugradnje liftova iz EU fondova.
Na fotografiji: Biljana Borzan.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

 

Cijena prehrambenih proizvoda u Belgiji porasla je za oko šest posto u prosjeku, dok su ostali proizvodi poskupjeli i do 30 posto. Na Malti je, pak, zabilježen veliki skok cijena informatičke opreme, dok je u Velikoj Britaniji broj internet prijevara skočio za 400 posto. Europol je do sada zaplijenio 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda...

Ovo je samo dio prevara potrošača koje su događaju otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, a na koje je u svom priopćenju upozorila hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

- Broj prijava Europskim potrošačkim centrima je od početka širenja virusa je oko 30 posto veći nego u isto vrijeme prošle godine. Moj ured je također zatrpan upitima, od prava putnika do online kupnje - istaknula je Borzan, koja je o svojim saznanjima izvijestila i Europsku komisiju te uputila pitanje povjereniku Europske komisije Didieru Reyndersu vezano i uz porast lažnih proizvoda na internetu koji se prodaju kao lijekovi za korona virus ili oprema za obranu od korona virusa.

- Istraživanja pokazuju da je oko 20 posto hrvatskih građana prestalo ići u trgovinu, a 75 posto ide rjeđe nego prije. U porastu je zato internet kupnja. U okolnostima pandemije, potrošači su iznimno ranjivi na agresivni lažni marketing. Pod ključnim riječima korona virus ili COVID-19 prodaju se niskokvalitetni proizvodi poput maski ili rukavica, lažnih testova na korona virus ili pak navodni ljekoviti pripravci na koje mi se naši građani redovito žale. Takve proizvode se često oglašava kao ponude koje vrijede samo narednih 10 minuta, a cijene su zbog navodne ekskluzivnosti jako visoke - naglasila je Borzan, dodavši i kako je Reynders već otvorio razgovore s internetskim platformama o brzom uklanjanju takvih oglasa.

- Moramo zaštiti građane od „korona-profitera“ i zato je moja preporuka svima da odustanu od kupnje ukoliko nešto zvuči predobro da bi bilo istinito. Kupujte s internet stranica koje poznajete, najbolje onih iz Hrvatske. Također, ako kupujete iz EU, imate pravo povrata robe u roku 14 dana od dostave - poručila je Borzan.

Izdvajamo