BIZARNA BIROKRACIJA

'MORAO SAM SAMOM SEBI NAPISATI PUNOMOĆ, PA U KOJOJ ZEMLJI MI TO ŽIVIMO?' Policija od poduzetnika tražila da sam sebi pismeno dopusti podizanje tablica

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2017. u 20:58

Ivan Živković / Facebook

Poduzetnik Ivan Živković danas je na svojem Facebook profilu podijelio fotografiju koja je jedan od dosad najbizarnijih primjera bespuća hrvatske birokracije.

Živković je, tvrdi, jučer došao u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku kako bi podigao probne tablice za vozilo koje je u vlasništvu njegove tvrtke. Iako je sa sobom imao original sudskog rješenja prema kojem tvrtku zastupa samostalno i neograničeno, službenici MUP-a su od njega tražili da sam sebi napiše punomoć, kako bi kao privatna osoba mogao u ime tvrtke podići probne tablice od vozila.

- Da bi podijelio ovu sliku i opisao što sam jučer doživio morao sam prespavati i sabrati glavu, napisao je Živković na svojem Facebook profilu.

Reakcija MUP-a na birokratsku zavrzlamu

MUP je u petak izvijestio da je provjerio navode iz objave i utvrdio da muškarac, podnoseći zahtjev za izdavanje probnih pločica za vozilo svoje tvrtke, nije priložio nijednu ispravu iz koje bi se mogao utvrditi njegov status u trgovačkom društvu.

U MUP-u objašnjavaju da u postupku registriranja vozila u vlasništvu tvrtki osoba mora imati punomoć osobe ovlaštene za zastupanje trgovačkog društva pa je od stranke zatraženo da svojim potpisom na dokumentu "potvrdi svoju tvrdnju da je upravo on ta osoba koja je ovlaštena zastupati trgovačko društvo kako bi o tome postojao dokaz u slučaju da je tu radnju obavila neovlaštena osoba".

"Ako osoba službenoj osobi da na uvid izvod iz sudskog registra ili drugu ispravu kojom dokazuje status osobe ovlaštene za zastupanje trgovačkog društva, naravno da se ne traži punomoć ili izjava kojom bi osoba to svojstvo dokazivala", ističu u MUP-u.

Hina

 

ELIPSO

Izdvajamo