JESTE LI MEĐU NJIMA?

MORATE LI OVE GODINE PODNOSITI PRIJAVU POREZA? Većina građana više uopće ne mora u poreznu upravu, osim ove četiri skupine

 CROPIX

ZAGREB - Od ove godine mijenja se obaveza podnošenja godišnje prijave obveznika poreza na dohodak, što za većinu poreznih obveznika znači kako više ne moraju stvarati redove pred ispostavama porezne uprave i donositi svoje obrasce za proteklu godinu.

Ipak, nekoliko kategorija obveznika i ove će godine morati ‘hodočastiti’ u poreznu upravu i donijeti svoje godišnje porezne prijave. Radi se, konkretno, o četiri grupe ljudi:

1. Oni koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, dakle novinari slobodnjaci, prevoditelji, dizajneri i ostali koji posao obavljaju putem autorskog ugovora, autorskog ugovora umjetnika, ili ugovora o djelu.

2. Pomorci.

3. Građani za koje Porezna uprava ne posjeduje podatke o njihovom ostvarenom dohotku - radi se o građanima o čijim redovitim primanjima niti poslodavac niti sam obaveznik nije obavijestio Poreznu upravu.

4. Građani koji imaju pravo na poreznu olakšicu koju još nisu prijavili Poreznoj upravi.

Svi ostali građani od ove godine mogu mirno čekati povrat poreza, koji će im sjesti prema izračunu djelatnika Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:26