MORH TRAŽI LOVCE

MORH ĆE KUPITI RABLJENE AVIONE OD IZRAELA? Sebi nabavljaju nove F-35, a nama nude stare F-16 ispod cijene

 U.S. Air Force

Ministarstvo obrane RH nedavno je poslalo informativni upit u nekoliko tvrtki i veleposlanstava zemalja iz kojih su tvrtke koje proizvode borbene zrakoplove, kako bi se prikupile informacije o letjelicama i opremi koja je potrebna pri izradi stručne studije o mogućnostima protuzračne obrane.

Tportal neslužbeno doznaje da su u igri rabljeni američki F-16 čiju avioniku modificira izraelska tvrtka Israel Aerospace Industries, modernizirani portugalski F-16 te NATO-u kompatibilni mađarski MiG-ovi 29S, ali i švedski Gripeni, čiji proizvođač SAAB već dugo lobira u Hrvatskoj.

Zrakoplov F-16 bio je tražena 'rabljena' roba, ali sve ga je teže nabaviti. Sada se otvorila mogućnost da se od Izraelskog zrakoplovstva nabavi određen broj tih letjelica, koje će u tamošnjem zrakoplovstvu uskoro početi zamjenjivati znatno napredniji, 'nevidljivi' višenamjenski lovac F-35. Izraelci su, navodno, Hrvatskoj spremni dati znatno bolju cijenu od Amerikanaca, ali u tako velikim poslovima velik je utjecaj politike pa se ne može sa sigurnošću govoriti koliko je taj posao izgledan.

Upit vezan za eventualnu nabavku lovačkih aviona koji bi zamijenili dotrajale ruske MiG-ove 21, temelji se na studiji izrađenoj prije tri godine u kojoj je sudjelovao i umirovljeni stožerni general te prvi hrvatski veleposlanik pri NATO-u Antun Tus koji je, kao član MORH-ova tijela za prikupljanje neobavezujućih ponuda proizvođača zrakoplova, upravo ta dva tipa zrakoplova označio kao optimalne za potrebe našeg ratnog zrakoplovstva.

Tus u razgovoru za Tportal navodi kako bi se F-16 s resursima od petnaestak godina mogao povoljno nabaviti, no prema njegovom mišljenju, ne treba smetnuti s uma i znatno skuplji Gripen koji je istovremeno jeftiniji za održavanje.

Iako u MORH-u nisu htjeli odati kojim su proizvođačima poslani upiti, Tus smatra kako su favoriti upravo ta dva tipa zrakoplova te kako su poslani upiti nastavak ozbiljnog razmatanja mogućnosti nabavke lovačkih zrakoplova nakon što je Vijeće za obranu, uz nazočnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića, nedavno zaključilo da će do kraja ove godine biti napravljena stručna studija o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

'Nabavka izraelskih verzija F-16 ACE zadovoljili bi operativne potrebe našeg ratnog zrakoplovstva, budući da se radi i o verzijama koje svojim poboljšanjima čine taj lovac treće generacije borbenim zrakoplovom koji se može smatrati aparatom koji konkurira lovcima iduće generacije. Njegova iznimna prilagodljivost smatra se jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu koji je sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima', pojašnjava Tus za Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:42