KRSTIČEVIĆ SE ČUO S NJIMA

MORH OBJAVIO DETALJE O ZDRAVSTVENOM STANJU DVOJICE VOJNIKA KOJI SU PREŽIVJELI NAPAD TALIBANA 'Obojica su stabilno, dogovara se njihov transfer u RH'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2019. u 18:33

Zagreb, 300813.
Danas je u vojarni Pleso odrzan svecani ispracaj 22. hrvatskog kontigenta u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu. U 22. kontigentu ispraceno je 154 pripadnika Oruzanih snaga RH, od cega 9 zena, te 22 pripadnika Oruzanih snaga Crne Gore. Zapovjednik kontigenta je brigadir Jozo Matkovic, a u Afganistan odlaze u nedjelju.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Ilustracija

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano u srijedu tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, napominje MORH i dodaje kako su svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Naglašava kako su tijekom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio sućut povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također su, navodi, razgovarali o ozlijeđenim pripadnicima Hrvatskoga kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim  bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku, dodaje MORH.

Tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio potporu ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta, ističe MORH.

Turalija je, inače, za HRT u srijedu izjavio da i ministar obrane i predsjednica rade na tome da tijelo bude što prije prevezeno u Hrvatsku.

- Više informacija imat ćemo tijekom noći ili sutra ujutro. Dvojica ranjenih vojnika su medicinski zbrinuti i dobro su. Kada oni budu spremni, bit će prevezeni u Hrvatsku, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a.

Naglasio je kako hrvatski vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, ali da sam boravak u takvom okruženju nosi određeni rizik. Ovakve napade, dodao je - teško je predvidjeti. Svi pripadnici hrvatskog kontigenta prolaze obuke i sposobni su za sve, rekao je Turalija koji sutra putuje u Afganistan - posjetit će ranjene vojnike i hrvatski tim. Ponovio je kako se radi o profesionalcima koji su pripremljeni i za ovakve slučajeve. Psihološka pomoć, ako bude potrebno - bit će im pružena.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo