NAJMANJE ULAŽU U ZNANJE

MORH-ov plan nabave: Za misno vino šest puta više novca nego za edukaciju!

MORH će platiti samo za jedan informatički tečaj, a dvostruko više novca dat će za rukovoditelja motornom pilom
 Damjan Tadić/CROPIX

Pripadnici Hrvatske vojske moraju se konstantno usavršavati kako bi koristili sofisticirane tehnologije, a njihovo znanje, pamet i kreativnost moraju biti glavni čimbenici uspjeha, rekli su nedavno uglas premijer i predsjednik u povodu Dana Oružanih snaga.

Samo jedan tečaj

Čini se da obojica prethodno nisu vidjeli plan nabave Ministarstva obrane za 2012. godinu. Jer da jesu, vidjeli bi kako Ministarstvo obrane najmanje ulaže upravo u znanje vojnika.

Kako drugačije protumačiti podatak da će MORH u cijeloj ovoj godini investirati u samo jedan informatički tečaj,VMWare vSphare 4, i to 10.816,00 kuna. S druge strane, na osposobljavanje rukovoditelja motornom pilom utrošit će se dvostruko više, odnosno 23.300,00 kuna, a za hodočasnički bedž Marija Bistrica 32.000,00 kuna.

Prema ovom planu nabave, daleko više sredstava ide za potrebe Vojnog ordinarijata negoli za školovanje vojnika. Tako će se samo za nabavku misnog vina utrošiti 67.600,00 kuna. Prosječna cijena jedne litre je oko 50 kuna, što znači da će se za taj novac nabaviti oko 1350 litara misnog vina.

I za propagadni materijal za hodočašće u Lourdes bit će potrošeno više negoli da naš vojnik upravlja sofisticiranim tehnologijama. Za promidžbeni stick Lourdes 2012. potrošit će se 12.800,00 kuna, a za šalove za ovo hodočašće i ono u Mariju Bistricu 32.000,00 kuna.

Ugovor iz 90-ih

Prema usvojenom Planu nabave, MORH će i ove godine enormna sredstva utrošiti za vojnolinijski prijevoz vojnika na posao i s posla. Za tu namjenu utrošit će se 35,3 milijuna kuna. Riječ je o ugovoru s autoprijevoznicima koji je sklopljen još 90-tih godina prošlog stoljeća i nije mijenjan.

Ništa za derutne zgrade

Kada se tome doda još 13,7 milijuna kuna za prijevoz na posao i s posla gradskim i javnolinijskim prijevozom, dolazi se do vrtoglavih 49 milijuna kuna koje MORH godišnje utroši samo za prijevoz vojnika na posao i s posla.

U takvom rasporedu novca jasno je da za investicijsko održavanje derutnih zgrada MORH-a i Oružanih snaga ostane za “kikiriki”. Tek 1,6 milijuna kuna.

Ove godine MORH će operativnim leasingom ići u nabavu vozila u vrijednosti 10,1 milijun kuna.

Ova je stavka prijeko potrebna nakon što je MORH prošle godine vratio automobile kojima je istekao leasing i i ostao na broju vozila ispod potrebnog minimuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35