NEUSPJELI POSAO

MORH-ov RAT DOKUMENTIMA O PROPALOJ KUPNJI AVIONA Što zapravo stoji u 'najvažnijem dokazu' za koji se tvrdi da je odobrenje Amerike

 
 CROPIX

Dokument iz rujna 2017. koji se u javnosti predstavlja kao američko dopuštenje Izraelu da Hrvatskoj proda avione Barak nije u cijelosti dokument američkog State Departmenta, saznaje Jutarnji list u krugovima bliskim procesu nabave borbenog aviona.

Dokument se sastoji od dvije stranice. Na prvoj stoji da Michael Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, piše Danishaiju Kornbluthu, direktoru Odjela za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu Izraela u Washingtonu. Na dokumentu je Millerov potpis i službeni broj pod kojim je dokument zaveden. Na drugoj stranici je tablica u kojoj je upisana specifikacija i oprema zrakoplova Block 30 C i D verzija.

Natječaj

U Večernjem listu, koji je objavio ovaj dokument, navodi se kako je upravo M. F. Miller iz State Departmenta naveo točnu specifikaciju i opremu zrakoplova koja je predmet ponude te da je to “krunski dokaz da su Amerikanci prije otvaranja ponuda Izraelu dopustili da Hrvatskoj ponudi i proda F-16 Barak”. No, naši sugovornici tvrde kako je samo prva stranica originalni dokument iz State Departmenta, dok je druga stranica dio iz izraelskog zahtjeva koji su oni ranije uputili SAD-u! Dakle, tablicu su ispunjavali Izraelci, a ne Amerikanci.

Na prvoj stranici dokumenta jasno se vidi kako je on odgovor State Departmenta na izraelski zahtjev od 24. kolovoza 2017. godine u kojem Izrael traži odobrenje od Amerikanaca da se jave na hrvatski natječaj. Tom je izraelskom zahtjevu, kako saznajemo, bio priložen i popis aviona i opreme koji bi se ponudio Hrvatskoj. Kako se američki odgovor referira na taj izraelski zahtjev, on je naveden u odgovoru M. F. Millera.

izvještaj o sastanku pomoćnika ministra Mihatova sa zamjenikom pomoćnika ministra vanjskih poslova Michaelom F. Millerom

Predodobrenje

Ministar obrane Damir Krstičević u više se navrata referirao na ovaj dokument, govoreći kako Izrael ima dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. Doduše, ponekad bi rekao da je to predodobrenje, a ponekad odobrenje. Posljednji je put o tom dokumentu govorio početkom prosinca prošle godine. “Imamo dokument vlade SAD-a da Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da Izrael može i prodati taj zrakoplov Hrvatskoj”, izjavio je tada Krstičević. No, sada je jasno kako je taj dokument, koji je Izrael dostavio MORH-u, ili pogrešno interpretiran ili pogrešno iščitavan. Oboje je teški propust ministra i njegovih suradnika.

U ovom slučaju moguće je da su Izraelci tvrdili kako su cjelokupni dokument izradili Amerikanci i predstavili ga kao dopuštenje za prodaju, a u MORH-u su to prihvatili. Druga je mogućnost da su u MORH-u potpuno pogrešno iščitali dokument, a treća je mogućnost da je želja za kupnjom Baraka bila tolika da se prelazilo preko svih upozorenja. Najveći je problem ako su ministar i njegovi suradnici uvjeravali premijera i predsjednicu da su upravo taj dokument i ta tablica krunski dokaz američkog odobrenja.

dokument o susretu predstavnika MORH-a i tvrtke Lockheed Martin u kolovozu 2017. godine

Naši sugovornici, pak, tvrde nešto sasvim drugo. Prema njihovim riječima, ovo je najvažniji dokaz da je State Department još u rujnu 2017. Izraelu poručio kako Hrvatskoj mogu prodati avion jedino ako ga dovedu u prvobitno stanje.

Tajnost

“Vlada Hrvatske mora biti obaviještena da je za bilo kakvu buduću nadogradnju ili preinake, uključujući, ali ne ograničavajući se na avioniku (elektronička oprema u zrakoplovu, op. prev.), naoružanje, računala za izvođenje misija, protumjere, radare, senzore, sustave elektroničkog naoružanja i drugo na ovim zrakoplovima, potrebna integracija SAD-a s novim mogućnostima, kao i instalacija računala za misije SAD-a koja sadrže operativni program za let SAD-a”, stajalo je u prvom uvjetu.

Drugi uvjet dodatno precizira o čemu je riječ: “Vlada Hrvatske mora biti obaviještena da neće biti potpore SAD-a ili održavanja za izraelsko generalno avionsko računalo ili Elisra prijamnik radarskih upozorenja”. Treći je uvjet tehničke prirode. No, četvrti je uvjet iznimno važan: “Poseban TPT mora biti zatražen za bilo kakav trajni transfer ili obuku”. Dakle, nikakvo odobrenje ili predodobrenje za prodaju nije dano, nego samo za ponudu na natječaju te da hrvatski stručnjaci mogu vidjeti avione. I to je sve.

Iako je ministar Krstičević mjesecima opisivao sadržaj ovog dokumenta, MORH i Vlada odbijali su ga javno pokazati uz tvrdnju kako on nije dio natječajne dokumentacije i pod oznakom je tajnosti. No, iz objavljenog faksimila je jasno kako ga Amerikanci nisu označili tajnim, nego je jedino u MORH-u mogao dobiti tu klasifikaciju. Zanimljivo je kako su ovaj i još nekoliko dokumenata objavljeni samo 24 sata nakon što je Krstičević javno rekao: “Ima i Hrvatska dosta tih dokumenata, pa stavit ćemo sve te dokumente, pa kad se usporede svi ti dokumenti, da vidimo tko je u procesu što govorio, na osnovi kojih informacija su se donosile odluke”.

I nitko sada ne postavlja pitanje, ni ministar ni premijer, kako se dokument, koji je u arhivi MORH-a, s oznakom tajnosti pojavio u novinama, niti se oko toga radi problem. Plenković je u četvrtak u Pločama samo rekao “kako ima jako puno informacija koje se puštaju u eter”. “Dogodilo se kako je... Imali smo dobre namjere... u Saboru ćemo objasniti naš dojam zašto se to nije dogodilo”. Kratkim “Ne” demantirao je da su u Vladi razmišljali o uskrati povjerenja američkom veleposlaniku Kohorstu zbog njegove izjave da mu je osobno dao dokument u kojem su uvjeti kupnje aviona.

Krstičević nije odgovorio na pitanje je li objavljen dokument s oznakom tajnosti, ali ustvrdio je kako “nema teže stvari nego nabaviti borbeni avion”.

Odobrenje

Osim ovog dokumenta, objavljeno je još dokumenata s internih sastanaka predstavnika MORH-a s predstavnicima Lockheed Martina, američkog veleposlanstva u Zagrebu, Pentagona i State Departmenta, a zaključak je da je Veleposlanstvo u Zagrebu vodilo suprotnu politiku od State Departmenta i Pentagona. Riječ je o dokumentima o čijem je sadržaju Jutarnji već pisao. I Krstičević i Plenković stalno navode kako su u siječnju 2018. dobivena sva jamstva Pentagona, LM-a i State Departmenta da se ne protive prodaji izraelskog aviona Hrvatskoj. No, to nikad nije bilo ni sporno. SAD se nikad tome nije protivio.

Dapače, u prosincu prošle godine SAD je i službeno odobrio prodaju F-16 Hrvatskoj. No, u svim tim dokumentima nigdje se ne navodi da su američki dužnosnici podržali prodaju aviona F-16 s izraelskom nadogradnjom, dakle s izraelskom opremom.

Američki dužnosnici devet mjeseci Hrvatima govorili o svojim uvjetima za F-16

Posljednjih mjeseci objavljena je velika količina podataka, dokumenata i činjenica koji pokazuju da su hrvatske državne vlasti u potpunosti ignorirale sva upozorenja Sjedinjenih Američkih Država da Izrael neće moći prodati svoje avione Hrvatskoj. Sve se to događa prije službene odluke hrvatske Vlade o prihvaćanju izraelske ponude. Jutarnji list na jednome mjestu donosi kronologiju devetomjesečnih američkih upozorenja, sastanaka hrvatskih i američkih dužnosnika od trenutka raspisivanja natječaja do odluke Vlade.

19. srpnja 2017.

MORH upućuje Zahtjev za ponudama Grčkoj, SAD-u, Izraelu, Švedskoj i Južnoj Koreji.

17. kolovoza 2017.

Predstavnici Lockheed Martina dolaze u MORH i državnog tajnika Zdravka Jakopa upozoravaju da bi moglo biti problema s izraelskim F-16 jer oni kao proizvođači nisu kontrolirali koje je sustave i opremu Izrael ugradio u svoje F-16. Naglašavaju da SAD dosad nikad nije izdao dozvolu za TPT za prodaju oružja i vojne opreme u neku NATO državu. Stoga preporučuju opciju nabave aviona F-16-C/D od Grčke koji su u potpunosti pod nadzorom Lockheed Martina.

24. kolovoza 2017.

Izrael u State Department šalje zahtjev za dozvolu za privremeni transfer tehničkih podataka aviona F-16 C/D predstavnicima Hrvatske i zajedničku vizualnu inspekciju aviona koje namjeravaju nuditi Hrvatskoj.

20. rujna 2017.

State Department izraelskoj vladi odobrava privremenu dozvolu te je obavještava da hrvatsku Vladu moraju obavijestiti o tome da bilo kakvu nadogradnju na F-16 Barak može raditi samo SAD i nitko drugi. Prevedeno, avioni prije prodaje moraju biti dovedeni u prvobitno stanje! Također, od Izraela se traži da obavijesti hrvatsku Vladu da SAD ne podržava isporuku aviona s izraelskim računalom i radarom. Ministar Krstičević i njegovi suradnici to mjesecima pogrešno tumače kao američko odobrenje za prodaju aviona.

3. listopada 2017.

U MORH-u održana prezentacija ponuda četiri ponuditelja.

9. studenoga 2017.

U MORH dolaze predstavnici Lockheed Martina i američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Delegaciju MORH-a predvodi pomoćnik ministra Roman Mikulić. LM tvrdi da od 2014. nema podatke o modifikacijama na izraelskim avionima ni parametre leta te da kao proizvođač neće priznati da Izrael napravi produljenje resursa aviona. Upozoreno da bi to mogao biti problem pri dobivanju dozvole za TPT.

29. studenoga 2017.

Sastanak predstavnika američke ambasade i MORH-a. Hrvatski tim predvodi Petar Mihatov, pomoćnik ministra, a američki tim vojni izaslanik Robert Mathers. Američko veleposlanstvo tvrdi kako niti jedna ponuda koja uključuje F-16 nije potpuna. Izraelska ponuda se smatra nepotpunom jer ne sadrži prave troškove produljenja životnog vijeka i troškove integracije komponenata potrebnih za NATO kompatibilnost. Američka strana tvrdi da se avioni iz Izraela moraju prebaciti u SAD prije prodaje Hrvatskoj.

6. prosinca 2017.

Pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov iz američkog veleposlanstva dobiva mail u kojem stoji, temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed Martina, da Izrael nije dobio, a čini se da ni neće, dozvolu za prodaju aviona s izraelskom nadogradnjom.

10. siječnja 2018.

Yola Habif Johnston, direktorica LM-a International za Europu, Izrael i SAD, hrvatskom vojnom izaslaniku u SAD-u generalu Ivici Olujiću tvrdi kako LM podržava bilo koji odabir tri ponude za F-16 i poduprijet će sve tehničke zahtjeve koji će se pojaviti nakon sklapanja ugovora.

12. siječnja 2018.

General Olujić u Pentagonu ima sastanak s Heidi Grant, pomoćnicom sekretara za zračne snage. Ona je rekla da SAD u potpunosti podržava odluku Vlade RH o kupnji aviona F-16 od Države Izrael.

16. - 19. siječnja 2018.

Načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov predvodi hrvatsko izaslanstvo u Izraelu. Izraelci mu detaljno predstavljaju avion Barak i tvrde da će oni pribaviti TPT od Amerikanaca za što im treba tri mjeseca.

17. siječnja 2018.

Američki non paper ili white paper u kojem se obavještava hrvatska strana o postupku nabavke izraelskog F-16 predan u Ured predsjednice.

18. siječnja 2018.

Isti taj dokument upućen i pomoćniku ministra obrane Petru Mihatovu.

25. siječnja 2018.

Vojni ataše u američkoj ambasadi predaje non paper načelniku Glavnog stožera generalu Mirku Šundovu te njemu i njegovim suradnicima detaljno objašnjava njegov sadržaj.

29. siječnja 2018.

Pomoćnik ministra Petar Mihatov sastaje se s Robertom Karemom, pomoćnikom ministra obrane SAD-a za međunarodnu sigurnost. Karem mu tvrdi da SAD želi da RH odabere održivu opciju koju si može priuštiti te da odabrana platforma bude interoperabilna s NATO-om. Rekao je da pitanje odobrenja za TPT, ako je riječ o izraelskoj ponudi, nije političko pitanje.

31. siječnja 2018.

Mihatov u Washingtonu razgovara s v.d. zamjenikom pomoćnika ministra vanjskih poslova SAD-a Michaelom F. Millerom. Miller mu je kazao da, odluči li se Hrvatska za izraelski F-16, ne očekuje probleme u dobivanju odobrenja za transfer F-16 iz Izraela u Hrvatsku. Ipak, uputio je na razgovore s LM-om s ciljem bolje informiranosti.

2. ožujka 2018.

Sastanak kod premijera Plenkovića koji je izviješten o tome da su dobivena jamstva SAD-a i Izraela da se nabava izraelskih aviona može uspješno realizirati.

28. ožujka 2018.

U Ministarstvu obrane novinarima predstavljene četiri pristigle ponude uz konstataciju da je ona izraelska najbolja. Šef Povjerenstva za odabir brigadir Davor Tretinjak izjavljuje da Izrael ima dozvolu SAD-a za prodaju aviona Hrvatskoj i da je Barak NATO kompatibilan.

29. ožujka 2018.

Vlada donosi odluku o prihvaćanju izraelske ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15