VELIKA RASIPNOST

MORNAR DOBIO SKANDALOZNI IZVJEŠTAJ Na maturu potrošeno čak 11 milijuna kuna previše

Nova šefica državne agencije Maja Jukić prijavila je malverzacije Državnom odvjetništvu
Split, 190312.U Skoli za dizajn, grafiku i odrzivu gradnju (GOGSS) umirovljeni profesor matematike Vinko Bajrovic drzi predavanja iz matematike koja ucenicima sluzi kao priprema za drzavnu maturu. Predavanja traju od sijecnja do svibnja i potpuno su besplatna za ucenike.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

S rijetko viđenom količinom rasipnosti i nezakonitosti u instituciji koja zapošljava samo 47 ljudi, ali u angažmanu je i s nekoliko tisuća vanjskih suradnika, imao se prilike detaljno upoznati ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar čitajući ovih dana izvještaj od 14 stranica.

Njega mu je, nakon šest mjeseci od preuzimanja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, bila dužna urudžbirati nova ravnateljica Maja Jukić. Izvještaj o zatečenom stanju i poduzetim aktivnostima pokazuje na koji je način državnim novcem raspolagala ključna institucija za provedbu državne mature od 2012. godine do danas.

Enormni putni troškovi

U materijalu koji posjeduje i Jutarnji list opisane su i brojčano iskazane aktivnosti poput nezakonitog plaćanja putem fiktivnih studentskih ugovora, nezakonito provedene javne nabave, plaćanje ekstremno visokog najma prostora, enormni putni troškovi kao i izdašne svote za održavanja automobila ili plaćanje usluga mobitela.

S razmjerima ovakvih i sličnih nepravilnosti nova uprava upoznaje se iz dana u dan, a posljednji, neki dan uočeni primjer jest da je Centar za provođenje lanjske mature u jesenskome roku platio najam prostora - riječ je o neadekvatnoj hali bez toaleta - u iznosu od 760 tisuća kuna.

Velika ušteda

Za usporedbu, u ovoj godini nova je uprava pronašla daleko adekvatniji i 13 puta jeftiniji prostor. Koliko i na koji način se trošilo u Centru možda najbolje pokazuju tri primjera: u 2012. godini Centar je s vanjskim suradnicima imao sklopljen 3371 ugovor, ukupnoga iznosa od gotovo 18 milijuna kuna. Nakon ovogodišnje racionalizacije, Centar se riješio više od 1300 ugovora i time uštedio nevjerojatnih devet milijuna kuna. Sada ima 2025 ugovora ukupnog iznosa 8,4 milijuna kuna. Drugi je primjer vezan uz ugovore sa stručnim radnim skupinama. U 2012. godini za njihov je rad isplaćeno 3,1 milijun kuna, u 2013. više od 3,3 milijuna. Treći, financijski slabašniji primjer, vezan je uz troškove voznoga parka. Za korištenje osobnih automobila u 2012. Centar je potrošio 43.621 kunu, a za najam automobila 72.676 kuna. Koliko su ti iznosi bili visoki pokazuje podatak da je u ovoj godini, točnije do 31. kolovoza, u prvu svrhu utrošeno tek 1872 kune, a u drugu svrhu - nula kuna. Stavku po stavku troškovnika Centra prošla je nova ravnateljica s novopostavljenim Upravnim vijećem. Kada je sve stavila na papir koji je dužna jednom godišnje u obliku izvješća predati Vladi i Saboru, pokazalo se da je uspjela napraviti rezanje koje bi ministar Lalovac mogao uzeti za kolosalni primjer uštede.

Ušteda u svega šest mjeseci, naime, iznosi 11 milijuna kuna! Zasad je međutim nemoguće utvrditi količinu nelegalno ili nepotrebno utrošenog novca. No, neke stavke smanjene su legalnim i racionalnim poslovanjem i do 20 puta. Na primjer, održavanje skenera koje se dosad plaćalo 200.000 kn na 10 tisuća kuna.

Studentski ugovori

U izvješću ministru Mornaru stoji među ostalim rečenica: “Najnepovoljnije što se tiče zatečene situacije je nezakonito reguliranje plaćanja vanjskim suradnicima preko fiktivnih studentskih ugovora i nepravilnost javne nabave. Na primjer, nabava prema tvrtki Mikrocop u 2012. i 2013. godini od oko milijun kuna je provedena tako da je razlomljena na 20-ak narudžbenica s iznosima manjim od tada zakonski dopuštene granice za bagatelnu nabavu od 70.000 kuna ili nabava vrećica za pakiranje ispitnih materijala početkom 2014.”. Centar je, naime, za vrećice u koje se pakiraju testovi za maturu platio 550 tisuća kuna, pri čemu nije raspisan natječaj niti je proveden postupak nabave. U prethodnim godinama dogovoren je, naime, veći broj poslova bez ugovora ili ikakvog pismenog traga o cijeni. U izvješću se procjenjuje da je iznos takvih poslova dosegao 1,5 milijuna kuna bruto.

Zanimljivo je da su od nelegalnog poslovanja profitirali i studenti. Neki od njih, angažiran na poslovima pripreme mature, u posljednjih su nekoliko godina uspjeli zaraditi 60 tisuća eura. U 2012. za ugovore sa studentima, od kojih je dobar dio išao putem Studentskog servisa u Sisku, isplaćeno je više od pet milijuna kuna. U prvih osam mjeseci ove godine ti su troškovi smanjeni na 1,5 milijuna kuna. U Centru je u istoj godini utrošeno 752.000 kn na putovanja, a u ovoj godini očekuje se smanjenje od 300 tisuća kuna.

Studentski ugovori

Koliko se trošilo 2012. vidljivo je i na stavci usluga vezanih uz pripremu za tisak. Prijelom je koštao, stoji u izvješću, oko milijun kuna, korektura 183 tisuće, lektura 93 tisuće... Ove godine očekuje se da će ta stavka biti smanjena za oko 800 tisuća kuna.

Poprilično rezanje obavljeno je i na troškovima mobitela. U veljači ove godine Centar je na mobitele svojih zaposlenika potrošio 15,6 tisuća kuna, a u svibnju je taj iznos prepolovljen. Jedina konsekvenca dosad bila je smjena bivšeg ravnatelja Centra, Gorana Sirovatke u svibnju 2013.

KOMENTAR JUTARNJEG Država bez odgovornosti prema javnom novcu

Difficile est saturam non scribere (Teško je ne pisati satiru), vapio je veliki Juvenal. I kako je njemu bilo teško ne pisati satiru, tako je nama već teško pisati o svim mogućim financijskim malverzacijama u javnim službama. Jutarnji o njima izvještava stalno, pišemo, a nitko ni da se počeše po ritici. U nekoj drugoj zemlji bi letjele glave, tražila se odgovornost svih povezanih, ali kod nas baš ništa. I to ne samo u ovom slučaju, nego i u drugima, k vragu s javnim nabavama, odgovornošću prema novcu poreznih obveznika. Sad je to Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, jedna od agencija kakvih ima na desetke. I to u Ulici Franje Petračića, jednog od korifeja hrvatske prosvjete s kraja 19. stoljeća. Ma gdje su sve te revizije, inspekcije, ministri plaču Borisu Lalovcu na ramenu, a onda se vidi da se arči bez računa - ali sigurno u nečiju korist. Već godinama nam iz EU, MMF-a i Svjetske banke viču da nam je javna uprava prevelika i neučinkovita. Ali opet nitko ni do ritice, jer, tko će taknuti javne službenike: ova Vlada nije ni probala, HDZ je otjerao Martinu Dalić koja je zatražila da se i njima mjeri učinkovitost.

Kasta, a ne klasa. Netko bi morao u nekoj vladi podsjetiti što piše na Kneževu dvoru u Dubrovniku: “Obliti privatorum, publica curate” (Zaboravite na privatno, bavite se javnim). Zato je Republika proživjela stoljeća, a koliko će ovakva Hrvatska? (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:22