REAKCIJA MINISTRA

MORNAR O GRAĐANSKOM I ZDRAVSTVENOM ODGOJU 'Ministar sam tek tri dana, to nije dovoljno za odluku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.06.2014. u 14:18

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je danas kako se ne razmišlja o ukidanju građanskog i zdravstvenog odgoja, a struka će odrediti u kojem će se obliku provoditi i od kada, kako se ne bi dodatno opteretilo učenike.

"Naravno da nema govora ni o kakvom odustajanju od građanskog odgoja i zdravstvenog obrazovanja. Jednostavna je istina da ja danas, u trećem danu svoga posla na mjestu ministra, sa suradnicima u Ministarstvu razmatram način kako da to uvedemo, a da pritom dodatno ne opteretimo ionako preopterećenu djecu u školama", rekao je Mornar novinarima uoči početka sjednice Vlade.

Još nije odlučeno hoće li građanski i zdravstveni odgoj biti zasebni predmeti, o tome će odlučiti struka i razgovori koje vodimo. Mislim da je preuranjeno to govoriti, ali građanskog odgoja i zdravstvenog obrazovanja sigurno će biti, ustvrdio je Mornar.

Struka će, najavio je, donijeti i odluku od kada će se početi provoditi programi građanskog i zdravstvenog odgoja.

"Dozvolit ćete mi da tri dana na mjestu ministra nije dovoljno za donijeti takve odluke i da trebamo puno vremena za donijeti pravu odluku, prvenstveno u korist naše djece", rekao je Mornar.

Pritom je istaknuo da će se, kako je ranije najavio, o tom pitanju konzultirati i s vrhom Katoličke crkve, ali konkretan sastanak još nije dogovoren.

To pitanje ne treba prelamati preko koljena, moramo sjesti i kroz komunikaciju doći do najboljeg rješenja, rekao je Mornar dodajući kako je pritom spreman na kompromise jer isključivost nikad nije donijela ništa dobro.

Kao ključno pitanje u svom sektoru Mornar je istaknuo izmjene kurikuluma, a problem građanskog i zdravstvenog obrazovanja, u kontekstu svih potrebnih promjena, smatra malo važnim.

Želimo napraviti nove sadržaje i novu školu u koju će dijete ići s veseljem, a ne s grčem u želucu. Već idućeg tjedna počinjemo ozbiljno raditi na tim sadržajima. To je ogroman posao, to neće biti gotovo za godinu dana, već će se polako uvoditi u nastavu, kazao je Mornar.

Na upit znači li to i nove udžbenike za dvije godine, ministar je odgovorio da kod osnovne škole o tom pitanju treba razgovarati u kontekstu devetogodišnje osnovne škole, koja je predviđena strategijom, te da svi udžbenici koji su sada u upotrebi neće biti potrebni za dvije godine.

"Dapače, do trenutka kad se sve to skupa provede ne isključujem mogućnost digitalnih udžbenika", rekao je Mornar.

Jedna od promjena koju je najavio pri preuzimanju funkcije bila je i rad na uvođenju informatike kao obveznog predmeta u školama.

Informatika je bitna za poslove budućnosti, a već danas niti jedna kvalifikacija ne može opstati bez detaljnog poznavanja računala i kako se njime služiti, napomenuo je ministar.

Trenutno ne možemo razmišljati o uvođenju informatike kao obveznog predmeta zbog nedostatka resursa. Informatika bez računala je kao tjelesni bez dvorane za tjelesni odgoj. Moramo prvo osigurati da sva djeca imaju dostupna računala, tek tada informatika može postati obavezan predmet, zaključio je Mornar.

Izdvajamo