JE LI SURADNJA MOGUĆA?

MOST ISPIPAVA TEREN, SDP IZNIO OSNOVNI UVJET ZA MOGUĆE PRESLAGIVANJE VLASTI 'Ovoga bi puta premijer morao biti Zoran Milanović'

Zagreb, 260915. Dom sportova.Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP). Na skupu pod nazivom Hrvatska raste govorio je predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanovic, potpredsjednik Vlade, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grcic, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic te ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / EPH / CROPIX

Preslagivanje u Saboru koje bi na vlast dovelo lijevu koaliciju plus Most nije, barem zasad, realna opcija. Reakcije na izjavu čelnika i osnivača Mosta, Nikole Grmoje, da je “zaboravljeno sve što je gospodin Milanović pokušao i Most je otvoren za suradnju oko svega onoga što je u interesu građana ove zemlje” ukazuju da mostovcima ipak još nije dogorjelo do prstiju i da ne traže iskreno novog partnera u vlasti, nego samo ispipavaju teren.

Osoba u vrhu SDP-a kaže da nije nemoguće preslagivanje i formiranje vlasti s Mostom, ali da to više ne bi bilo pod onim uvjetima koji su dogovarani s koalicijom Hrvatska raste. Osnovni SDP-ov uvjet bio bi da oni daju premijera i da to bude Zoran Milanović. No, u Mostu nije dobro primljena ni prva reakcija SDP-a na poruku Mosta kako im je sve oprošteno i zaboravljeno. Kazali su kako bi rado da im Most dokaže da misli ozbiljno, a to će najbolje pokazati ako stave na dnevni red i podrže šest SDP-ovih zakonskih prijedloga koje će oni poslati u Sabor. U Mostu to nije dobro primljeno pa nam sugovornik blizak čelniku Mosta Boži Petrovu kaže kako “Most traži da prvo SDP podrži one reforme koje je potpisao u pregovorima”. - Na tome se može surađivati. Zakone koje sad predlažu Most smatra manje bitnima u ovome trenutku.

Veliko nepovjerenje

To će biti test na kojem će se vidjeti jesu li stvarno u SDP-u bili za reforme ili su samo bili spremni sve potpisati kako bi došli na vlast - kaže osoba bliska Petrovu. Izvor blizak Milanoviću odgovara da će “SDP vrlo rado podržati reforme koje Most nudi, ali pita gdje su jer ih još nitko nije vidio”.

Proizlazi da i dalje vlada veliko nepovjerenje između SDP-a i Mosta. No, čak i da se ono prevlada, ostaje činjenica da koalicija Hrvatska raste koja je izašla na parlamentarne izbore više ne postoji, a da Most i SDP ne bi mogli sami formirati većinu. Klub SDP-a broji 42 zastupnika, Klub Mosta 15, što znači da bi im do većine od 76 trebalo još partnera.

Stav IDS-a

Na HNS u Mostu očito ne računaju. - O HNS-u ne mislim ništa dobro, to je klijentelistička stranka, bili bi izvanredni partneri pa ni HDZ, ni SDP ne bi s njima imali nikakvih problema - rekao je Grmoja.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ustvrdio je:- HNS je odredio svoju poziciju. Mi smo u oporbi i nikakva preslagivanja za nas ne dolaze u obzir. - Ako Vlada ne funkcionira, a vidi se da ne funkcionira, onda neka raspišu nove izbore - zaključio je.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da bi se, ako je Most zainteresiran, razgovori o suradnji i koaliciji za novu Vladu mogli nastaviti pod istim pretpostavkama. To je prihvaćanje programa koji sadrže decentralizaciju i projekte važne za Istru i ostatak regije, a tek onda se može govoriti o koaliciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:53