JE LI SURADNJA MOGUĆA?

MOST ISPIPAVA TEREN, SDP IZNIO OSNOVNI UVJET ZA MOGUĆE PRESLAGIVANJE VLASTI 'Ovoga bi puta premijer morao biti Zoran Milanović'

Goran Mehkek / EPH / CROPIX

Preslagivanje u Saboru koje bi na vlast dovelo lijevu koaliciju plus Most nije, barem zasad, realna opcija. Reakcije na izjavu čelnika i osnivača Mosta, Nikole Grmoje, da je “zaboravljeno sve što je gospodin Milanović pokušao i Most je otvoren za suradnju oko svega onoga što je u interesu građana ove zemlje” ukazuju da mostovcima ipak još nije dogorjelo do prstiju i da ne traže iskreno novog partnera u vlasti, nego samo ispipavaju teren.

Osoba u vrhu SDP-a kaže da nije nemoguće preslagivanje i formiranje vlasti s Mostom, ali da to više ne bi bilo pod onim uvjetima koji su dogovarani s koalicijom Hrvatska raste. Osnovni SDP-ov uvjet bio bi da oni daju premijera i da to bude Zoran Milanović. No, u Mostu nije dobro primljena ni prva reakcija SDP-a na poruku Mosta kako im je sve oprošteno i zaboravljeno. Kazali su kako bi rado da im Most dokaže da misli ozbiljno, a to će najbolje pokazati ako stave na dnevni red i podrže šest SDP-ovih zakonskih prijedloga koje će oni poslati u Sabor. U Mostu to nije dobro primljeno pa nam sugovornik blizak čelniku Mosta Boži Petrovu kaže kako “Most traži da prvo SDP podrži one reforme koje je potpisao u pregovorima”. - Na tome se može surađivati. Zakone koje sad predlažu Most smatra manje bitnima u ovome trenutku.

Veliko nepovjerenje

To će biti test na kojem će se vidjeti jesu li stvarno u SDP-u bili za reforme ili su samo bili spremni sve potpisati kako bi došli na vlast - kaže osoba bliska Petrovu. Izvor blizak Milanoviću odgovara da će “SDP vrlo rado podržati reforme koje Most nudi, ali pita gdje su jer ih još nitko nije vidio”.

Proizlazi da i dalje vlada veliko nepovjerenje između SDP-a i Mosta. No, čak i da se ono prevlada, ostaje činjenica da koalicija Hrvatska raste koja je izašla na parlamentarne izbore više ne postoji, a da Most i SDP ne bi mogli sami formirati većinu. Klub SDP-a broji 42 zastupnika, Klub Mosta 15, što znači da bi im do većine od 76 trebalo još partnera.

Stav IDS-a

Na HNS u Mostu očito ne računaju. - O HNS-u ne mislim ništa dobro, to je klijentelistička stranka, bili bi izvanredni partneri pa ni HDZ, ni SDP ne bi s njima imali nikakvih problema - rekao je Grmoja.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ustvrdio je:- HNS je odredio svoju poziciju. Mi smo u oporbi i nikakva preslagivanja za nas ne dolaze u obzir. - Ako Vlada ne funkcionira, a vidi se da ne funkcionira, onda neka raspišu nove izbore - zaključio je.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da bi se, ako je Most zainteresiran, razgovori o suradnji i koaliciji za novu Vladu mogli nastaviti pod istim pretpostavkama. To je prihvaćanje programa koji sadrže decentralizaciju i projekte važne za Istru i ostatak regije, a tek onda se može govoriti o koaliciji.

Izdvajamo