PROTIV GAŠENJA

Most ne da na 'porezni Uskok'

 Dragan Matić / EPH

- Vlada mora biti servis građanima, ali i na usluzi poduzetnicima i investitorima. No, formiran je tzv. porezni USKOK Porezne uprave, imamo USKOK i DORH... Recite mi, je li to normalno? Svi uskaču umjesto da pomažu. Upravo zato krećemo sa stimulativnim porezima kako bismo poduzetnicima koji otvaraju radna mjesta dali vjetar u leđa - izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak u Varaždinu, a iz te njegove izjave neki su iščitali najavu gašenja poreznog USKOK-a.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov rekao je kako je upravo porezni USKOK najsvjetlija točka cijele uprave u protekle četiri godine te poručio da neće dopustiti njegovo ukidanje.

Ranije iskustvo

Bivši ministar financija Boris Lalovac, u čijem je mandatu formiran porezni USKOK, ponovio je svoj stav po kojem ne bi bilo dobro ukidati ga i naveo da je to tijelo bitno i zato što kontrolira i samu Poreznu upravu. Kaže da je upravo zbog toga bio dislociran i nitko na njega nije mogao utjecati. Naveo je da i druge zemlje imaju takve urede, s tim da je kod nekih on unutar sustava, a u nekima je dislociran. - Najbitnije je da unutar Porezne uprave postoji mogućnost kontrole i da postoji komunikacija s drugim tijelima - rekao je Lalovac te napomenuo da je upravo porezni USKOK poboljšao suradnju Porezne uprave s Državnim odvjetništvom i policijom. Dio Karamarkove izjave o poreznom rasterećenju bivši ministar financija je pozdravio, ali je naveo da bi rado čuo i to o kojim je poreznim rasterećenjima riječ. Podsjetio je da se na tome radilo i u njegovu mandatu te da se išlo na to da se obrtnicima obračuna PDV tek nakon naplate.

Odgovor HDZ-a

U HDZ-u su jučer rekli da nisu govorili o gašenju poreznog USKOK-a, kako se protumačilo, te su podsjetili na nedavne izjave ministra financija Zdravka Marića koji je rekao kako želi da taj sektor pojača svoje aktivnosti. Marić je istaknuo kako je njegov osnovni cilj i zadatak da sve službe Ministarstva, ne samo Sektor za otkrivanje poreznih prijevara, već i Porezna i Carinska uprava, Financijski inspektorat i Ured za sprječavanje pranja novca, rade svoj posao u aktualnim vremenima punim izazova, od poreznih prijevara i utaja putem off-shore kompanija, upada u sigurnosne sustave, krađe identiteta i slično, te da moraju biti kadre na to odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:07