PODJELA FOTELJA

MOST-ov zahtjev: Želimo da Anka Mrak-Taritaš i Darko Lorencin ostanu u Vladi

 Davor Pongračić/EPH

Dosadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš, te IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin mogli bi ostati na svojim pozicijama sudeći po razmišljanjima pojedinih saborskih zastupnika Mosta.

Naime, u razgovoru s jednim od Mostovih zastupnika neslužbeno smo doznali da bi toj stranci ovaj dvojac bivše, Kukuriku Vlade bio i više nego prihvatljiv, a kako na tome da ostanu i u novoj Vladi već radi mandatar Tihomir Orešković.

- Njih dvoje su odlični ministri i bilo bi dobro da ostanu u Vladi. S njima će razgovarati mandatar Orešković. To bi onda predstavljalo sve ono za što smo se i mi zalagali, da imamo Vladu stručnjaka bez obzira na političke preferencije - poručuju iz Mosta, hvaleći rad Lorencina i Mrak-Taritaš.

Sam mandatar Tihomir Orešković jučer je novinarima ispred hotela Sheraton, gdje se sastao s Tomislavom Karamarkom i zagrebačkim rektorom Damirom Borasom, potvrdio da je već razgovarao s ljudima iz drugih stranaka.

- Imao sam razgovore sa svima. Tražimo najsposobnije i najkvalitetnije ljude. Održao sam razgovore i s Vrdoljakom i s drugima, ali neću spominjati imena - rekao je Orešković.

Pitanje prelaska

Na pitanje je li razgovarao i sa SDP-ovcima, Orešković je kratko poručio: - Imao sam diskusije, samo ću to komentirati.

Anka Mrak-Taritaš kaže, pak, da je Orešković nije zvao, ali da će se rado odazvati pozivu, ali ne kako bi ostala na ministarskoj poziciji.

- Riječ je o Vladi Domoljubne koalicije i Mosta, a ja sam članica HNS-a i na izbore sam izašla u koaliciji Hrvatska raste. HNS će biti konstruktivna oporba, a podržat ćemo svaki projekt koji će biti dobar. Smatram da će na kraju to biti Vlada sadašnjih partnera i da im se neće priključiti nitko iz naše koalicije - poručuje Mrak-Taritaš.

U slučaju da je Orešković pozove na razgovor, reći će mu što je dosad napravila i koji su joj bili planovi za idući mandat, pa će možda, kaže, ti planovi koristiti i novom ministru.

- Laska mi ideja da je netko prepoznao moj rad i trud, ali ne bih prihvatila poziciju ministrice u takvoj Vladi. Kada bi bila riječ o pravoj Vladi stručnjaka, koju podržavaju sve stranke, onda da - kaže Mrak-Taritaš.

Pozvan na razgovor

Darko Lorencin, tehnički ministar turizma iz IDS-a, koji se baš jučer pohvalio sjajnim rezultatima, rekao je jučer popodne da ga je Orešković nazvao.

“Danas prijepodne nalazimo se na kavi. Očekujem od mandatara da pokaže interes za turizam i stojim mu na raspolaganju. Očekujem da ćemo razgovarati o turizmu. Ne vidim razlog da ne prisustvujem razgovoru i vidim što ga interesira”, najavio je uoči današnjeg sastanka Lorencin.

Znaju se otprije

Poznaju se iz vremena dok je Darko Lorencin bio pomoćnik ministra gospodarstva za investicije, a Tihomir Orešković predsjednik Uprave Plive. Lorencin je pojasnio da je Pliva tada realizirala četiri projekta. Otkako je Orešković imenovan mandatarom vidjeli su se samo za konstituiranja Sabora. O mogućoj suradnji i podršci novoj vladi Lorencin je kazao kako je to stvar odluke IDS-a.

Jutarnji doznaje kako on ipak nije Oreškovićev kandidat za ministra turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:41