OČEKUJE SE GLAVNI ODBOR

MOST SUTRA DAJE PODRŠKU MIROSLAVU ŠKORI U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA? Vrlo je indikativan potez koji je Škoro danas povukao, ali u stranci nisu jednoglasni

Miroslav Škoro je potpisao Mostovu peticiju kojom Ustavom žele zabraniti privatizaciju javne opskrbe vodom te pravo na pitku vodu Ustavom zaštititi kao jedno od temeljnih ljudskih prava.
 Facebook Miroslav Škoro

Koga će Most podržati na predsjedničkim izborima, znat će se poslije sutrašnje sjednice Glavnog odbora, a glavna je dilema ići sa svojim kandidatom ili podržati Miroslava Škoru.

Premda su nam iz vrha Mosta neslužbeno poručili da su u igri, osim Škore, politički tajnik Nikola Grmoja i Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar, potonji je danas u izjavi za Jutarnji list otklonio tu mogućnost.

- Sigurno ne bih prihvatio prijedlog Glavnog odbora da budem Mostov predsjednički kandidat. Mislim da to ne bi bilo dobro rješenje ni za mene ni za Most - rekao nam je Dobrović. Nije želio obrazložiti zašto to smatra, a neslužbeno doznajemo da bi Dobrović na sutrašnjoj sjednici GO-a mogao biti među onima koji će zagovarati opciju da Most službeno podrži Miroslava Škoru.

Škorina vizija

U tom smislu indikativno je da je Škoro baš danas potpisao Mostovu peticiju kojom Ustavom žele zabraniti privatizaciju javne opskrbe vodom te pravo na pitku vodu Ustavom zaštititi kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

“Vodu u Ustav! Potpisao sam peticiju za ustavnu zaštitu vodnog bogatstva, jednog od naših najvrjednijih resursa. Potpišite i vi!” napisao je Škoro na Facebooku ispod zajedničke fotografije s članovima i volonterima Mosta.

Iz Škorina izbornog stožera su za Jutarnji rekli kako očekuju potporu svih onih koji se slažu sa Škorinom vizijom za Hrvatsku. Na pitanje očekuju li da će ih Most sutra i službeno podržati, poručili su: “Apsolutno su dobrodošli, ali tu odluku prepuštamo njima”.

- Drago nam je što je Miroslav Škoro potpisao našu inicijativu. Sutra ćemo analizirati sve opcije - rekao nam je Grmoja.

Veliki rizik

Član saborskog kluba Mosta - ali ne i stranke - Miro Bulj kaže kako bi osobno volio da Most odluči podržati Miroslava Škoru.

- Osobno mi je drago da je Škoro kandidat, potpisao je i našu peticiju - rekao nam je Bulj.

Da će Most podržati Škorinu kandidaturu, uvjereni su i neki bivši utjecajni članovi te stranke.

- Nije slučajno da je Škoro baš danas potpisao Mostovu peticiju. Dobrović se sigurno neće kandidirati, a Grmoja jako dobro razumije politiku i zna da bi u slučaju da on bude Mostov kandidat i da loše prođe na predsjedničkim izborima to za posljedicu imalo pad rejtinga stranke i loš ulazak u pretkampanju za parlamentarne, koji će se održati u jesen iduće godine. S druge strane, ako podrže Škoru, riskiraju da izgube svoju prepoznatljivost, da se utope u toj širokoj i raznolikoj masi koja će podržati Škoru na izborima - kaže naš sugovornik.

Jedan od članova Glavnog odbora nam je rekao da je pred strankom vrlo delikatna odluka.

- Gledajte, da smo mi sigurni da sa svojim kandidatom - bilo Petrovom, Grmojom ili Dobrovićem - možemo osvojiti pet ili šest posto glasova na predsjedničkim izborima, ja sam siguran da bi Most odlučio da na predsjedničke izbore ide s njim. Ali, nakon što na europskim izborima u svibnju nismo prešli prag, više si ne možemo dopustiti loš rezultat. Ako bismo osvojili manje od 2-3 posto, mi, zapravo, ne bismo imali što tražiti na parlamentarnim izborima 2020. U slučaju takvog poraznog rezultata na predsjedničkim izborima, Most bi, de facto, prestao biti nacionalna stranka. S druge strane, podrškom Škori preuzimamo također određen rizik jer se predajemo u ruke čovjeka za kojeg ni sami ne znamo tko sve stoji iza njegove kandidature - kaže naš izvor.

No, u Mostu je i mnogo onih koji nikako ne žele Škoru. - Most treba imati svojeg predsjedničkog kandidata - kaže saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić. Članica GO-a Mosta Ružica Vukovac kaže kako će zastupati stav da je za Most najbolje rješenje kandidirati Grmoju.

Istinski lider

- Bila bih najsretnija kada bi se Grmoja toga prihvatio jer dijelim njegove stavove. Iako je na posljednjem Glavnom odboru rekao da se neće kandidirati, voljela bih da se predomisli jer on je istinski politički lider - kaže Vukovac. Grmoja danas nije želio otkriti bi li prihvatio prijedlog da ide u predsjedničku utrku, a neslužbeno smo doznali da bi on to prihvatio samo ako bi tako željela velika većina od 15 članova GO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:46