'NADAMO SE DA ĆE NAS HDZ PODRŽATI'

MOST TRAŽI OGRANIČENO UVOĐENJE EURA VEĆ OD OVOG LJETA 'Želimo mogućnost plaćanja do 200 eura. To je dobra mjera'

 Reuters

Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić, gostujući u emisiji Novi dan na N1, najavio je novu, veliku inicijativu Mosta.

Prijedlog Mosta je da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. Ova mjera, kaže Kristić, treba obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

- Ključna riječ je ograničeno, da se ne bi pomislilo o euroizaciji. To je poticajna mjera. U poreznoj reformi došlo je do promjene stopa i u ugostiteljstvu. Tada smo se složili da to može dovesti do poremećaja u tom sektoru. Predlagali smo različite mjere. Komunicirajući puno s ugostiteljima i trgovinskim sektorom jedna od mjera koja bi pomogla bi bilo uvođenje eura, ali ograničeno. Istraživanja su pokazala da su deseci milijuna eura, koji bi se trebali potrošiti, zbog nemogućnosti plaćanja, propuste i potroše na drugim destinacijama - kazao je Krstić i napomenuo kako je datum uvođenja i rok nešto što žele iskomunicirati s partnerima i HNB-om, ali i cehovima ugostitelja, turizma i trgovine.

- Tu treba biti oprezan i naći najbolja moguća rješenja. Ključ je ograničenja u visini kojim se može plaćati. Nezgodno će biti odrediti do kad će to trajati. Iznos do 200 eura smatramo nekom psihološkom granicom koju je turist spreman potrošiti. Imamo u Dubrovniku podatke... Primjerice milijun putnika s kruzera i imaju striktno organiziran dan i to je situacija da ne mogu trošiti vrijeme čekajući u mjenjačnici. Matematički gledano, da svaki potroši 10 eura to je 10 milijuna eura. To ne bi ugrozilo ni mjenjačnice, ni banke jer je to novac koji se ionako ne promijeni - tvrdi Krstić koji smatra kako treba cijelo područje Hrvatske uključiti.

- Hrvatska se razvija turistički i ne treba to teritorijalno ograničavati samo treba biti pažljiv i imati dobru komunikaciju sa sektorima i HNB-om jer već postoji jedno odobrenje HNB-a kojim je dozvoljeno da poslovni subjekti mogu primati eure, ali to je dozvoljeno samo kad banke i mjenjačnice ne rade - što je u sezoni nikada. Većina subjekata za to ni ne zna - kazao je Krstić koji prvi put javno iznositi ovu ideju, no kako očekuje podršku HDZ-a jer misli da je mjera dobra.

- Namjeravam je iznijeti i u Saboru. Način za fiskalizaciju bi ostao isti. Račun bi bio izdat u kunama, ali bi imao naznaku koliko je to eura po srednjem tečaju. To je mala tehnička izmjena. Trebat će, naravno, provesti jednu ozbiljnu raspravu. Mislim da to možemo brzo iskomunicirati. Šteta je propustiti sezonu. Ideja nije isisana iz prsta.

Krstić je kazao kako ne smatra da je to prvi korak prema uvođenju eura, nego to gleda kao izoliranu mjeru kojom se želi pomoći poduzetnicima.

- Postupna euroizacija ima prednosti i nedostataka, ali to treba drugom prilikom otvarati - napominje Krstić za N1.

Veliku inicijativu Mosta komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

- Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju - rekao je Marić uoči sjednice Vlade.

U telefonskom razgovoru nekoliko je ministara za N1 kazalo kako mogućnost plaćanja u eurima već dijelom postoji u Hrvatskoj. Primjerice, na autocestama, ili na izlasku iz Hrvatske. Hrvatska, stoga, dijelom već jest euroizirana.

Konačnu odluku o ovoj ideji mora dati HNB, smatraju neki zastupnici. Načelno su, kažu, za svaku mjeru koja bi mogla olakšati poslovanje poduzetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:37