CROBAROMETAR

MOST U SLOBODNOM PADU, HDZ I SDP LAGANO RASTU Većina građana vjeruje da zemlja ide u pogrešnom smjeru

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2016. u 19:34

Goran Mehkek / EPH

Raspoloženje građana Hrvatske skoro tri mjeseca od formiranja nove vlade sve je pesimističnije, a oni sve manje vjeruju u održivost vladajuće koalicije, prenosi Dnevnik Nove TV.

Prema istraživanju CROBAROMETRA od 1. do 21. ožujka koje za Novu TV provodi IPSOS, HDZ i SDP bilježe isti rast od jednog postotnog poena u ožujku. HDZ je tamo mjesec završio na 30,2 %, a SDP na 28 %. No, MOST i dalje gubi potporu od izbora i u ožujku uživa potporu 7,6 % birača. Dok je još u studenom imao 19,1 % potpore. Živi zid ima, čini se, stabilno biračko tijelo i to njih 6,3 %, a Bandićeva stranka uživa potporu 3,7 %.

Ostale stranke imaju potporu manju od 2 posto, no većina ih je zastupljena u hrvatskom Saboru. BUZ ima potporu u ožujku od 1,9 %. HNS također uživa potporu od 1,9 %. HSS sada s novim predsjednikom ima potporu od 1,7 %, HSU je na 1,6 %, IDS također ima potporu od 1,6 %, HSP Ante Starčević ima potporu od 1,1 % birača. OraH ima istu potporu. Ostale stranke imaju potporu od 5,9 %. A neodlučnih je birača u ovom trenutku 7,3 %.

Vjera u vladajuću koaliciju opada

Vladajuća koalicija, uvjereno je u to 51% birača, održat će se do kraja mandata. Tako misli sve manje ljudi. Prije samo mjesec dana da će koalicija odraditi mandat do kraja, vjerovalo je 59% birača. Istodobno, u ovom trenutku 40% birača vjeruje kako koalicija neće odraditi mandat do kraja, još mjesec prije to je mislilo njih 33%. No, birači Domoljubne koalicije s više od 80% vjeruju u opstanak ove vlade iduće 4 godine.

U ovom trenutku 40% birača ne odobrava vladinu politiku, a njih 37% je odobrava. No, ožujak je mjesec u kojemu je došlo do obrata i porastao je broj pesimista, a pao broj optimista koji vjeruju u vladinu politku. Hrvatska ide u lošem smjeru, to misli 62% birača. I taj broj pesimista raste iz mjeseca u mjesec. A zato pada broj optimista i trenutno 24% birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru.

Čini se da su i birači vladajuće koalicije već podijeljeni, tako 51% birača Domoljubne koalicije misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Kod birača Mosta, optimista je manje odnosno, 47 % misli kako zemlja ide u dobrom smjeru.

Tagovi

Izdvajamo