SEZONA GRIJANJA

MOST ZAPOČINJE BORBU PROTIV TOPLINSKIH RAZDJELJNIKA 'Zakon bivšeg ministra Vrdoljaka pisan je protiv građana, za interese lobija koji masno zarađuju!'

 CROPIX

Ako se oporbu pita, odredbe Zakona o tržištu toplinske energije, koje se odnose na obvezu ugradnje razdjelnika, kao i kaznene odredbe koje se na to odnose, trebaju ući u ropotarnicu povijesti.

Treba uvesti, ističu u Mostu, slobodu izbora na razini zgrade. Upravo je to jedan od noviteta i promjena u Mostovu prijedlogu zakona o toplinarstvu, čije će detalje bivši Mostov državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić, zajedno sa saborskim zastupnicima, danas predstaviti javnosti.

Neisplativost

- To je naš doprinos sustavu toplinarstva koji je zapušten. Grijanje preko centralnog toplinskog sustava postalo je noćna mora za 170.000 hrvatskih kućanstava, što je gotovo 500.000 ljudi. Građani su preko noći bačeni u ruke predatorima, s regulatora je skinuta odgovornost, a cijene grijanja određuju energetske tvrtke kako žele. Građanima su nametnuti razdjelnici, za koje je studija Ekonomskog instituta dokazala da su neisplativi, a to je samo djelić troškova koje plaćaju za sve lošije i nekvalitetnije grijanje. Toplinarstvo je generalno u problemima, nije samo pitanje razdjelnika i mi smo to prepoznali. Planiramo prijedlog Zakona uputiti u saborsku proceduru na e-savjetovanje - ističe Čikotić te naglašava da su na zakonu radili energetski, pravni i ekonomski stručnjaci.

Podsjeća na brojne nedostatke u regulativi, koji se ponajviše odnose na razdjelnike koji posljednjih godinu dana, pa i dulje, zbog nepravilne ugradnje i loših propisa “dižu frku” među građanima koji dobivaju nerealno visoke račune. Upravo zato je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nedavno rekao da rješenje problema vidi u izmjenama i dopunama Zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima će urediti ovo pitanje, no da se od razdjelnika ne odustaje. U Mostu smatraju da bi trebalo donijeti pravilnik o ugradnji razdjelnika, zasebnih mjerila i termostatskih radijatorskih ventila, koji bi propisao sve tehničke uvjete ugradnje, uključujući i ugradnju opreme te prava i obveze svih subjekata.

Napominju i da bi postojeći Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju trebalo dopuniti i pojednostaviti, kako bi bio razumljiv krajnjim kupcima, te aktivnije uključiti regulatora, tj. HERA-u. Budući da u svom kratkom mandatu nisu stigli provesti planirane korake, ističu da žele da se u zakon koji se donosi ugrade nužni uvjeti da se promijeni postojeće stanje. To uključuje ukidanje fiktivnog tržišta toplinskom energijom, ukidanje kažnjavanja građana za neugradnju, vraćanje nadzora regulatora nad konačnom i ukupnom cijenom topline za potrošače te ukupnim troškovima, nadzor nad radom energetskih tvrtki, ukidanje podjele toplinskih sustava na samostalne, zatvorene i centralne toplinske sustave, ukidanje kategorije tzv. kupca toplinske energije te, već spomenuto, skidanje zakonske obveze ugradnje razdjelnika.

Materijalna šteta

- Kompletan Zakon o fiktivnom tržištu toplinske energije bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka pisan je protiv interesa hrvatskih građana, a za interese lobija i skupina koji od toga masno zarađuju. Njime su derogirana vlasnička prava građana da slobodno odlučuju o raspolaganju svojom imovinom, nanesena im je materijalna šteta, a bez ikakvog opravdanja, suprotno ustavnom načelu o slobodi tržišta, osigurano je tržište za proizvod koji građanima i potrošačima nije donio nikakvu očekivanu korist, nego diskriminira tisuće potrošača - poručuje Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:17