IDE SE NA IZBORE

MOSTOV GRMOJA TVRDI DA SE SABOR RASPUŠTA U PONEDJELJAK 'Jasno je da su vladajući odlučili ići na izbore jer nema drugog način da zadrže vlast'

 
Nikola Grmoja
 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u srijedu kako HDZ želi na izbore prije nego se vide svi razmjeri krize te tako zadržati vlast, a prenosi i špekulacije da se Sabor raspušta u ponedjeljak.

„Špekulira se da će Sabor biti raspušten u ponedjeljak i jasno je da su vladajući odlučili ići na izbore jer nema drugog način da zadrže vlast, sve mjere koje su donijeli za gospodarstvenike i građane istječu u sedmom mjesecu a u devetom mjesecu tko živ - tko mrtav, prije toga treba otići na izbore”, kazao je Grmoja iznoseći stajalište Kluba zastupnika Mosta.

„Prije nego se vide razmjeri krize koja nas očekuje, žele to kapitalizirati”, dodao je.

Upozorio je pritom kako dio građana neće ni moći izaći na izbore, dio jer se boji koronavirusa, a nije omogućeno ni dopisno ni elektroničko glasovanje. Pita se i kako su osobe u samoizolaciji preko noći od 'bioterorista' postali oni koje HDZ želi vidjeti na biračkim mjestima.

„Radi se o jednoj velikoj prevari, ali građani su vas razotkrili i to ćete vidjeti na ovim izborima ”, poručio je vladajućima.

HNS: Izbori ako se steknu zdravstveni uvjeti

Na spomen izbora, Stjepan Čuraj (HNS) kaže kako je stav HNS-a jasan - izbori da, ako se steknu zdravstveni, sigurnosni uvjeti.

Tumači i kako raspuštanje Sabora „ne znači nužno, automatsko održavanje izbora u ovakvim situacijama“, s obzirom na odredbu da se mogu raspisati u roku od 30 do 60 dana do raspuštanja.

„Ako bi se nešto dogodilo u tih 30 dana i ako ne bi bila pozitivna mišljenja stručnjaka, onda se izbori ne bi održali, jer nitko nema pravo ugroziti naše građane“, kaže Čuraj.

Ustav predviđa takvu situaciju, zastupnici i dalje imaju mandate kako bi se, eventualno, mogli ponovno sazvati i odlučivati o bitnim stvarima, sve dok se ne konstituira novi Sabor, istaknuo je zastupnik.

Bačić: Imat ćemo 80 ruku za samoraspuštanje Sabora

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da će vladajuća većina imati 80 ruku za samoraspuštanje Hrvatskog sabora, no nije precizirao kada će ta odluka biti donijeta ponovivši samo da za to treba biti povoljna epidemiološka situacija.

"Naša je namjera održati izbore čim se za to steknu epidemiološki uvjeti, odnosno da se Sabor raspusti kada bude povoljna epidemiološka situacija. Nemam vam ništa novo reći", rekao je Bačić novinarima u Saboru odgovarajući na pitanje o glasini iz saborskih kuloara da bi parlament mogao biti raspušten već u ponedjeljak, 18. svibnja.

Bačić: O rebalansu proračuna idućeg tjedna

Mi ćemo za raspuštanje parlamenta, kada za to dođe vrijeme, imati 80 ruku, otklonio je nagađanja da u redovima vladajućih ima otpora toj odluci, dodavši da svakodnevno komunicira s partnerima iz koalicije i da će političku odluku o raspuštanju Sabora donijeti kada budu potpuno sigurni da je epidemija pod kontrolom.

Najavio je da će se o rebalansu proračuna glasovati idućeg tjedna, a o danu glasovanja će se odlučiti na sutrašnjem sastanku vladajuće koalicije. Upitan je li moguće da to bude u ponedjeljak, odgovorio je - sve je moguće.

Na pitanje hoće li se zakon o obnovi Zagreba izglasati prije izbora odgovorio je kako to ovisi o datumu izbora. Riječ je o vrlo važnom i kompleksnom zakonu koji teži između 35 i 50 milijardi kuna, napomenuo je, a obnova će trajati jako dugo. Zato, kaže, nije pobornik hitne i kratke procedure samo da bi se donio zakon.

Kako bi se Zagrepčanima brzo pomoglo, Vlada donosi mjere kojima će se građanima čiji su objekti najgore stradali omogućiti najam stanova po principu POS-a, a najamninu bi plaćala država. Zakon će ići u javnu raspravu, vjerojatno kraću od 30 dana, a nakon toga sam sklon da ide u redovnu proceduru, kazao je Bačić.

Bauk: Raspuštanje Sabora možda 22. svibnja

Najavio je da će vladajuća koalicija sutra raspravljati o amandmanima na rebalans proračuna oporbe, koje je ocijenio politikantskima. Dok se Vlada i Stožer svakodnevno, naporno i uspješno bore za zdravlje građana i gospodarstva, oporba stvara kaos, tvrdi Bačić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je kako će se, po zadnjoj informaciji, Sabor raspustiti 22. svibnja, a hoće li to biti dan prije ili kasnije ne zna jer "nije na mailing listi vladajućih".

Ako bi se parlament raspustio u ponedjeljak, posljedica bi bila da se izbori moraju održati najkasnije 12. srpnja. Nema informaciju da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak i u to se, dodaje, ne bi sto posto pouzdao.

Na pitanje hoće li SDP glasati o raspuštanju parlamenta, ponovio je da hoće budu li u trenutku glasanja ispunjeni uvjeti slobode kretanja i javnog okupljanja. Ne bude li toga do trenutka glasanja, vjerojatno neće glasati za raspuštanje Sabora, ali o tome će, kaže, definitivno utvrditi stav u Klubu.

No, Bauk smatra da će vladajući, ako imaju dovoljno ruku za rebalans proračuna, imati ih i za raspuštanje parlamenta.

Batinić: U interesu građana da izbori budu što prije

Čelnik HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić kaže da ne zna točan datum raspuštanja Sabora, ali misli da je u interesu građana i države da izbori budu što prije. Ovaj tjedan očekujemo sastanak koalicije pa vjerujem da ćemo i o tome dobiti podrobnije informacije, dodao je.

Zakon o obnovi Zagreba je spreman, treba ispoštovati i neke proceduralne obaveze, ali to neće spriječiti da se krene u obnovu temeljem postojećih zakona. Dobili smo tumačenje kako je bolje da idemo na izbore, a novi saziv sabora donese taj zakon, rekao je Batinić.

Mostov Marko Sladoljev najavio je da će se o raspuštanju Sabora dogovarati s oporbom i odlučiti o podršci toj odluci, iako ne zna o kojem je datumu riječ.

Uvjeren je da će i HDZ-ovi "žetončići" podržati odluku o raspuštanju jer, iako neki od njih neće opet ući u Sabor, kaže da "HDZ ima dovoljno duboku kesu da ih namiri nekom od sinekura u nekoj budućoj vladi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:17