SPORNA INVESTICIJA

Mostov zastupnik u Saboru zahtijevao stopiranje projekta na Srđu

 Nikša Duper/EPh

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora zastupnik Mosta Maro Kristić iznio je stav Mosta o projektu na Srđu.

„Prošlo je tri godine od prvog referenduma kojeg su organizirali građani u Republici Hrvatskoj, referenduma na kojem su građani Grada Dubrovnika imali priliku reći što misle o projektu Golfa na Srđu. Podsjetit ću vas na rezultate - više od 10 000 građana je tada reklo NE biznisu nekretninama na Srđu, a samo 1800 građana se izrazilo pozitivno. Referendum nije uspio samo zato što su se tadašnja Vlada, dubrovački gradonačelnik, političari koji su se kasnije udružili u sramotni dubrovački dogovor i neki javni mediji udružili kako se ne bi provela volja građana. Ja vas želim informirati o katastrofalnim posljedicama koje će pretrpjeti građani Grada Dubrovnika ukoliko i ova Vlada nastavi davati podršku projektu koji počiva na cijelom nizu nezakonitosti. Bivša Vlada je na kraju svog mandata tretirajući ovaj projekt strateškim investicijskim projektom izdala lokacijsku dozvolu kao prvi korak u njegovoj realizaciji. Koliko se tadašnja Vlada ponijela diletantski i istovremeno nije poštovala institucije pravne države i vlastiti zakonski okvir, pokazuje činjenica da je izdala dozvolu iako postoji pravomoćna presuda Visokog upravnog suda o nezakonitom proširenju obuhvata sa 100 na 310 ha koja nikada nije izvršena od strane dubrovačko-neretvanske županije.“ – upozorio je nazočne Maro Kristić.

Osim volje građana, zastupnik Mosta Maro Kristić dotaknuo se i problematike zaštite Grada Dubrovnika.

„Tijela koja rade na problemima svjetske zaštićene baštine u suradnji s UNESCO-m već godinama traže izradu novih kriterija kojima će se podići razina zaštite Grada Dubrovnika. Tek će se na osnovu ovih kriterija moći prosuđivati hoće li izgradnja apartmanskog naselja na Srđu pod krinkom golfa ugrožavati Dubrovnik kao dio svjetske zaštićene kulturne baštine. Izdavanjem lokacijske i građevinske dozvole izravno je ugrožen status baštine Grada Dubrovnika jer je odlukom u Dohi izričito rečeno da se prije dostavljanja cjelokupne dokumentacije i Studije utjecaja na okoliš ne smiju izdavati ikakve dozvole i započinjati radovi.“ – naveo je Kristić.

Ukoliko ova Vlada nezakonito izda građevinske dozvole za ovaj projekt bez prethodnog usklađenja sa zakonima, pravomoćnim presudama i rezultatima UNESCOVOG monitoringa, ona riskira štetu tešku više stotina milijuna kuna Gradu Dubrovniku i njegovim građanima. Naime, nigdje nije utvrđeno tko će snositi više stotina milijuna kuna vrijedne radove na izgradnji prometnica i ostale infrastrukture u obuhvatu te zacjeljenja tunela kojim se Grad Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom, a bez čega izgradnja, prema trenutno važećem UPU-u, ne može početi. Ovaj projekt u izravnoj je vezi s projektom uređenja Muzeja domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu jer je investitor također i vlasnik koncesije nad tvrđavom. Tadašnja gradska vlast imala je toliko obraza pa je dignitet Domovinskog rata povjerila u koncesiju privatnom stranom investitoru uz uvjet da među komercijalne sadržaje, golf klubove i restorane smjesti Muzej domovinskog rata. To pokazuje iznimno nepoštovanje branitelja i svega onoga što su učinili za našu domovinu. Stoga inzistiramo od ove Vlade i nadležnog ministra graditeljstva da obustavi postupak izdavanja građevinskih dozvola, izvrši inspekcijski nadzor i poništi nezakonito izdanu lokacijsku dozvolu te da inzistira da župan Dubrovačko-neretvanske županije postupi u skladu sa zakonom, izvrši pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda i vrati projekt u njegove zakonite gabarite od 100 ha. Tek nakon toga ovaj projekt može ići u daljnju realizaciju. Sve ovo jasno govori kakva je do sada bila hrvatska politika u privlačenju investicija. Glavni slogan je bio „Dođite, dogovorit ćemo se“, jer se sve može dogovoriti ispod stola.

Zbog svega navedenog, iznimno me raduju premijerove najave o izradi transparentnog okvira i politike privlačenja investicija u kojem će svaki investitor znati koje olakšice i pod kojim uvjetima mu nudi lokalna, regionalna i državna razina vlasti.“ – zaključio je Maro Kristić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:03