MANDATI

MOSTOVI ADUTI NA RUJANSKIM IZBORIMA Otkrivamo nositelje lista po izbornim jedinicama

U Mostu su odlučili da će na vodeće pozicije istaknuti sve ministre osim Ante Šprlje, koji se, kao sudac kojem dužnost miruje, ne smije baviti politikom
 HANZA MEDIA

Most je počeo definirati izborne liste za nadolazeće prijevremene parlamentarne izbore u rujnu, a prema neslužbenim informacijama koje smo jučer dobili iz stranke, u borbu za saborske mandate krenut će sa svojim najjačim ljudima kao nositeljima lista.

Predsjednik Mosta Božo Petrov, kažu nam izvori, najvjerojatnije će biti prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici, Gradu Zagrebu, gdje će se sučeliti s nositeljem SDP-ove liste i predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem te najvjerojatnijim novim predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. To još nije do kraja dogovoreno, ali u Mostu bi htjeli da im njihov čelnik nosi najvažniju listu. Okršaj trojice predsjednika bit će zanimljiv, a Most se nada da će u toj izbornoj jedinici s Petrovom osvojiti najmanje tri mandata, kao i na prošlim izborima, kada je listu nosio Drago Prgomet, koji je poslije izbačen iz Mosta te je osnovao vlastitu stranku, Hrid.

Šimić u Slavoniji

U Mostu su odlučili da će na vodeće pozicije na listama istaknuti sve svoje ministre osim ministra pravosuđa Ante Šprlje, koji se zbog specifične situacije u kojoj se zatekao, kao sudac kojem dužnost miruje, ne smije baviti politikom. Tako će se kao nositelji lista izbornih jedinica koje zahvaćaju dijelove Zagreba naći ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, koji bi za godinu dana mogao biti i kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, a koji je već krenuo u kampanju s planom gospodarenja otpadom. Dobrović je na prošlim izborima bio nositelj liste u sedmoj jedinici.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koja je kao bivša ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu bila velika zagovornica ukidanja dijela županija i općina, također bi mogla nositi jednu od “zagrebačkih” lista, a u tom dijelu Hrvatske birače bi trebao privući i Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici opet bi trebao biti Mostov potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak.

U slavonskim jedinicama nositelji bi trebali biti predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić, i to kao i na prošlim izborima u četvrtoj izbornoj jedinici, dok bi listu u petoj mogao voditi ministar gospodarstva Tomislav Panenić ili poljoprivrede Davor Romić.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić opet će vjerojatno biti nositeljica u svojoj riječkoj, osmoj izbornoj jedinici, a najaktivniji zastupnik u ovom sazivu Sabora, Miro Bulj, bit će nositelj liste u devetoj, HDZ-ovoj uvrdi u kojoj je Most na prošli izborima uz Stipu Petrinu kao nositelja uspio osvojiti dva mandata. Toliko se nadaju osvojiti i sada uz Bulja, a možda će mu u devetoj jedinici pomoći i glasnogovornik stranke Nikola Grmoja.

Privlačenje kandidata

Dalmatinsku, desetu izbornu jedinicu, koja je utvrda Mosta, nosit će omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, koji bi trebao ponoviti uspjeh s prošlih izbora, kada je Petrov nosio listu i osvojio tri mandata.

Kad je riječ o ostalim članovima Mosta, očekuje se da će sadašnji saborski zastupnici koji neće nositi liste biti visoko na ulaznim mjestima za Sabor. Most ovih dana vodi razgovore s nekim istaknutim nezavisnim lokalnim čelnicima, tako da bi do kraja ovog tjedna mogli privući još neke kandidate, poput novaljskog gradonačelnika Ante Dabe koji se nedavno priključio Mostu i naći će se skupa s Buljem u devetoj jedinici. Premijer Tihomir Orešković, kojega bi Most rado vidio u svojim redovima, odluku bi trebao donijeti do 15. srpnja, kad se i raspušta Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:55