NOVA AFERA

MRAČNE PRIČE SA SPLITSKE KARDIOKIRURGIJE Ministar tvrdi: 'Ovo je pismo napisao čovjek iz bolnice, netko tko dobro zna što se događa'

 
 Ilustracija / Shutterstock

- To anonimno pismo koje je ugledalo 'svjetlo dana' pisao je netko unutar bolnice, netko tko radi u KBC-u Split i netko tko je jako dobro upoznat s radom Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split i tko jako dobro barata podacima i terminologijom. Moguće je čak da je to napisao netko sa samog Zavoda za kardiokirurgiju - izjava je to koju je povodom najnovije afere koja trese splitsku bolnicu za Slobodnu Dalmaciju dao ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić.

- To anonimno pismo posljedica je 'ratova' unutar kuće, a nažalost, u Hrvatskoj ne postoji bolnica u kojoj dva doktora ili tri medicinske sestre nisu u svađi. To je tako oduvijek i tako će, vjerojatno, na našu žalost, biti i ubuduće. U srijedu sam ranom zorom razgovarao s prof. dr. Julijem Meštrovićem, ravnateljem splitskog KBC-a, koji mi je rekao da će Povjerenstvo za unutarnji nadzor, koje je odmah osnovano, pregledati kompletnu dokumentaciju i dati svoje mišljenje - kaže Kujundžić.

U roku od godinu dana splitska Kardiokirurgija došla je u žarište hrvatske javnosti - nažalost, ne po dobru.

Prije godinu dana prozvan je bivši šef splitskih kardiokirurga da je navodno primio mito za operaciju srca, koja na kraju nije dobro završila, a sad netko drugi u anonimnom pismu tereti njegova kolegu da je počinio 25 pogrešaka tijekom operativnih zahvata i prouzročio smrt četiriju osoba.

Teške su to optužbe, koje bi trebali "proučiti" i oni iz policije te oni iz DORH-a.

- Za nekoliko dana u Split će biti poslana i inspekcija Ministarstva zdravstva. Ta inspekcija neće biti samo administrativna, već će njezini članovi biti eminentni hrvatski kardiokirurzi i anesteziolozi kardiokirurgije, eksperti u svom području, koji će proučiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju i obaviti razgovore sa svima sa Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split - najavljuje ministar, a piše Slobodna Dalmacija.

Ministar kaže da u Splitu neće biti saslušani samo splitski kardiokirurzi, već i oni iz Zagreba, koji su proteklih godinu dana dolazili kao svojevrstan nadzor na splitsku Kardiokirurgiju i koji su mlađim splitskim kardiokirurzima kao mentori asistirali prilikom operacijskih zahvata.

- Da, i oni će biti ispitani. I ovom prilikom moram reći da nikoga nećemo štititi i da će javnost pravodobno biti upoznata s nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva - tvrdi ministar Kujundžić.

Za kraj je i sam ministar potvrdio neslužbenu informaciju da za nekoliko dana, točnije početkom veljače, u Split za šefa Zavoda za kardiokirurgiju dolazi liječnik iz zagrebačke KB Dubrave, kardiolog s dugogodišnjim stažem, koji osim "običnih" operacija srca radi i transplatacije srca.

Iako ministar nije htio o imenima, iz bolničkih izvora saznaje se da u Split dolazi doc. dr. Robert Blažeković, eminentni hrvatski kardiokirurg koji je prije radio u Osijeku.

Zavod za kardiokirurgiju KBC-a Split osnovan je prije 12 godina, a osnovao ga je bivši ravnatelj bolnice, prof. dr. Dujomir Marasović.

- Prevrnuo sam nebo i zemlju ne bi li i mi u Splitu imali kardiokirurgiju, jer je ona u gradu bila prijeko potrebna - kaže doktor.

Iz godine u godinu Zavod je radio sve bolje, obarali su hrvatske rekorde u broju obavljenih operacija, a radili su i sve zahtjevnije operativne zahvate. No kad se dogodila "afera mito", odnosno afera u kojoj je tadašnji šef splitske Kardiokirurgije prijavljen zbog navodnog primanja mita, sve se počelo urušavati.

Povjerenstvo KBC Split provjerava navode anonimnog pisma

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović potvrdio je u srijedu kako je u KBC Split prošlog tjedna formirano povjerenstvo koje je započelo izvanredni nadzor zbog anonimnog pisma u kojem se za nestručnost i nesavjesno liječenje te navodna četiri smrtna slučaja optužuje tamošnji kardiokirurg.

"Kad smo dobili anonimno pismo, a to je bilo 15. siječnja, odmah smo formirali izvanredno povjerenstvo. U tom se povjerenstvu nalazi sedam članova koji će ispitati navode iz pisma. Članovi povjerenstva su liječnici, redovito ih bude pet, a obično se dodaju još dva člana koji su specifični za neki slučaj pa ih je ukupno sedam", kazao je Hini ravnatelj Meštrović.

Istaknuo je i kako Kardiokirurgija nikada nije bolje radila i nikada nisu imali više operacija u jednom tjednu, pa su tako proteklih sedam dana odradili deset zahtjevnih operacija. Naglasio je i da svakoga tjedna u upravi bolnice imaju sastanak kardiokirurga, kardiologa i kardioloških anesteziologa te se sistematski radi poboljšanju kvalitete rada.

Anonimna je osoba u svom pismu, kako pišu mediji, navodno navela 25 operacija tijekom kojih je ugrađivan manji broj premosnica od propisanog. Premosnice su, kako se tvrdi u pismu, ugrađivane na pogrešne arterije zbog čega je kod pacijenata došlo do srčanog ili moždanog udara te su preminuli.

U pismu je navodno navedeno i kako se prijavljeni liječnik žalio kako mu je plaća mala da bi obavio sve što je potrebno, dok neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, kao i da "neće stići sve obaviti jer ga čeka društvo za kartanje".

Ovo je već drugi puta tijekom protekla tri mjeseca da mediji izvještavaju o Odjelu kardiokirurgije splitske bolnice. Nedavno je bila riječ o jednom od liječnika koji je osumnjičen za primanje mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:28