MILIJARDA KUNA ZADUŽENJA

MRAK-TARITAŠ PROZVALA GRADONAČELNIKA NA GRADSKOJ SKUPŠTINI 'Bandićeva zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci'

 
Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš optužila je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je zadužio građane u ovoj godini za 1,09 milijardi kuna koje će, kaže, otplaćivati naša djeca i unuci.

"Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine ima 266 stranica i kada to čitate, čitate da je realizacija bila nula, no dodatno piše 'Ali se priprema'. I tako se grad cijelo vrijeme priprema, a paralelno s time gradonačelnik je uspio u ovoj godini zadužiti Zagreb i sve nas za 1,09 milijardi kuna", kazala je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Gradonačelnik se, kaže, igra proračunom i misli da papir sve trpi.

Podsjetila je da je kreditno zaduženje u vrijeme izglasavanja proračuna za 2019. bilo nešto više od 370 milijuna kuna, a jamstva pravnim osobama 50 milijuna kuna.

U ožujku je jamstvo iznosilo 25 milijuna kuna, kod HBOR-a se gradonačelnik zadužio za 161 milijun kuna, u lipnju je novo zaduženje iznosilo 350 milijuna kuna, u srpnju je kredit kod Erste banke iznosio 150 milijuna kuna plus 12 milijuna kuna za Zagrebački velesajam, nabrajala je.

Na ovoj Skupštini, naglašava Mrak-Taritaš, imamo ponovno novu odluku od 500 milijuna kuna zaduženja.

"Kad se to sve zbroji dođete do 1,09 milijardi kuna. To je u ovom trenutku gospodin gradonačelnik zadužio građane i pritom nije niti oko trepnuo. Netko će to otplatiti – naša djeca i unuci", zaključila je čelnica GLAS-a.

Referirajući se na to što je Grad prihvatio 17 posto primjedbi na GUP Zagreba te što se unatoč najavama gradonačelnika to neće naći na ovoj sjednice Skupštine, Mrak-Taritaš je ustvrdila da oni koji znaju kada će se o njemu odlučivati su Bandić i premijer Andrej Plenković.

"Odgovornost za GUP i sve zajedno je u konačnici Plenkovića. Vi znate da je to jedna stabilna koalicija i sve ove stvari koje gradonačelnik radi - radi u kontekstu toga da dobije potrebne ruke HDZ-a za donošenje GUP-a", rekla je.

U zagrebačkoj strategiji demografskog razvoja najbolje se vide kontroverze mjere roditelj-odgajatelj

Jedna od točaka na sjednici Skupštine je Prijedlog strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje 2019. do 2031., a gradski zastupnik Stanko Kordić je ustvrdio kako je jedan od ključnih problema te strategije to što nije donesena nacionalna strategija pa se ova gradska nema u što uklopiti.

Nekoliko je ključnih problema koje ova zagrebačka strategija ne uspijeva pomiriti, kaže. Mjera roditelja-odgojitelja potiče snažne kontroverze i u ovoj se to strategiji najbolje vidi.

"Dok se jednom mjerom, primjerice potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, drugom mjerom se praktički izvlači djecu iz vrtića. Dok se jednom mjerom potiče žensko poduzetništvo, drugom se brani ženama da rade", ističe Koridić.

U GLAS-u smatraju da s obzirom da se veća sada dvije trećine ukupnih sredstava troši za mjere roditelja-odgojitelja i obzirom da ta sredstva rastu, da za provođenje ovih drugih mjera neće preostati ništa.

Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba pokazuje kako se dobro ne gospodari

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, a "pokazuje kako se dobro ne upravlja ogromnom gradskom imovinom".

Izvješće pokazuje da među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, odnosno u njima živi netko tko na to nema nikakvo pravo i za koga troškove plaća grad, odnosno svi mi.

Što se tiče poslovnih prostora, navela je da izvješće pokazuje da se bespravno koristi njih 278, a da ih je 349 potpuno prazno.

Pozvala je gradonačelnika da te poslovne prostore koji su dugo prazni da na korištenje za neku simboličnu cijenu kako bi ih se popunilo, kao i da donese strategiju upravljanja gradskom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:38