KATASTROFALNE ŠTETE

Mraz uništio voće u Zagorju, Međimurju, Moslavini i Slavoniji

 Marko Todorov/EPH

Katastrofa, mraz je u noći s utorka na srijedu pobrao kompletan urod voća u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj i zapadnom dijelu Slavonije. Stradali su nasadi jabuka, krušaka, šljiva, bresaka, trešanja, višanja, jagoda... Štete su od 70 do 100 posto, mnogi će voćari morati zatražiti pomoć od države ako žele izbjeći bankrot.

Elementarna nepogoda

Ovakvi izvještaji u protekla dva dana stižu s mnogih OPG-ova na kojima su zahlađenje i mraz na kraju cvatnje uništili proizvodnju.

Zato smo jučer s Tihomirom Peraićem, predsjednikom Uprave Fragarie, najvećeg hrvatskog proizvođača i otkupljivača jabuka, jagoda, bobičastog voća i salate, obišli njegove nasade jagoda u Brezovici.

Tamo smo se uvjerili da su jagode ispod plastenika ostale potpuno sačuvane, a one na otvorenom, koje su pri kraju cvatnje i formiranja plodova, potpuno su uništene mrazom.

Peraić, koji je i član Vijeća Hrvatske voćarske zajednice, već dva dana prima pozive razočaranih proizvođača koje će ove štete dovesti u nezavidnu financijsku situaciju.

- Štete su katastrofalne i sada je na županijama da proglase stanje elementarne nepogode, a Voćarska zajednica će zatražiti hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede da se što prije pomogne proizvođačima. U EU postoji fond za katastrofalne štete i sada je Ministarstvo na potezu da se štete zbroje i da se zatraži novac iz tog fonda - rekao je Peraić.

Mnogi proizvođači, dodaje, nisu osigurali svoje nasade i zbog nedorečenosti pravilnika o policama osiguranja kojim se regulira potpora u slučaju elementarnih nepogoda.

Iz Voćarske zajednice pozivaju proizvođače da ne troše dodatni novac na prskanja koja im po preporuci savjetodavne službe, navodno, mogu spasiti urod.

- Nikakvo prskanje aminokiselinama ne može spasiti stradale voćke. To su samo dodatni troškovi koji neće umanjiti štetu - poručuju.

Stopostotna šteta

- Nema nikakve pomoći ni od kakvog naknadnog prskanja. Kod nas je stradalo ama baš sve, i to sto posto. Ne znam kako ćemo preživjeti jer kredite treba vraćati, a prihoda nema - kaže Stjepan Mutvar iz Peklenice pokraj Murskog Središća.

Na osam hektara mladog nasada jabuka s navodnjavanjem i obranom od tuče on je izgubio očekivanih tristotinjak tona ajdareda, zlatnog i crvenog delišesa vrijednih oko 100.000 eura.

Stjepan Mutvar kaže da će to jutro kada mu je mraz uništio jabuke pamtiti cijeli život, a jedina utjeha mu je mogućnost da dobije bilo kakvu odštetu.

Iz Zagreba ili Bruxellesa, kaže, to mu je svejedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15