NEOBIČAN ZAKLJUČAK

MRSIĆ 'Činjenica da su sve strane jednako nezadovoljne pokazuje da je Zakon o radu izbalansiran'

Podsjetio je da su pregovori o novom ZOR-u trajali više od godine dana, a sindikatima i poslodavcima zahvalio je na uloženom trudu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Činjenicu da konačnim prijedlogom novog zakona o radu (ZOR) nisu zadovoljni ni sindikati ni poslodavci ministar rada Mirando Mrsić protumačio je danas kao potvrdu da je riječ o interesno izbalansiranom zakonu.

"Činjenica da su sve strane jednako nezadovoljne krajnjim ishodom, pokazuje da je zakon interesno izbalansiran", rekao je Mrsić, predstavljajući konačni prijedlog novog ZOR-a Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da su pregovori o novom ZOR-u trajali više od godine dana, a sindikatima i poslodavcima zahvalio je na uloženom trudu.

"Nismo postigli konsenzus oko zakona, no u određenim dijelovima postigli smo suglasje, a dogovorili smo se da ćemo zajedno intenzivno pratiti učinke novog zakona", rekao je Mrsić.

Naglasio je da se novi ZOR ne tiče samo radnika i poslodavaca, nego cjelokupnog društva, nezaposlenih, rodilja, mladih, zaposlenih preko agencija za privremeno zapošljavanje i drugih osjetljivih skupina na tržištu rada.

Mrsić podsjeća da je dugotrajna gospodarska kriza dovela do gubitka radnih mjesta, da mnogi zaposleni ne primaju redovito plaću te da "o dodatnim povlasticama mogu samo sanjati".

Naglasio je da je cilj Vlade preokrenuti negativne trendove i osigurati povoljnu poslovnu klimu te otvaranje radnih mjesta.

U tu je svrhu pojednostavljena procedura otpuštanja radnika i ubrzan tijek otkaznog roka, uz zadržanu zaštitu trudnica, roditelja koji koriste roditeljska prava, predstavnika radnika i drugih, rekao je Mrsić.

Kad je riječ o novoj organizaciji radnog vremena, Mrsić je naglasio da se time želi sačuvati postojeća radna mjesta, pri čemu novi ZOR posebno "prepoznaje" sezonske djelatnosti.

"Vjerujemo da smo uspjeli postići odgovarajući balans, koji će indirektno utjecati na smanjenje troškova rada", kazao je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:08