LOŠE VIJESTI

Mrsić: 'Na jesen će rasti broj nezaposlenih. Gubimo više radnih mjesta nego se otvori novih'

Taj će trend trajati otprilike do sredine iduće godine
Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Mirando Mrsic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako se na jesen očekuje rast broja nezaposlenih, a očekuje da bi sredinom iduće godine moglo biti otvoreno više radnih mjesta nego što bi radnika moglo izgubiti posao.

"Svjedoci smo da gubimo više radnih mjesta nego se uspije otvoriti novih. Taj će trend trajati otprilike do sredine iduće godine, kada očekujemo da ćemo uspjeti otvoriti više radnih mjesta nego će radnika izgubiti posao", kazao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na upit kako komentira brojke o nezaposlenosti, odnosno činjenicu da je krajem lipnja ove godine bilo više nezaposlenih nego na kraju istog mjeseca lani, a i da podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je nezaposlenih ovih dana više nego krajem prethodnog mjeseca, Mrsić je kazao kako je u Hrvatskoj već dulje vremena zaustavljeno zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, a smatra da je to posljedica i činjenice da 2008. godine nisu napravljene promjene koje su trebale biti napravljene.

Uz gubljenje više radnih mjesta nego se otvori novih, ističe i kako se srednjoškolci koji su završili obrazovanje i nemaju se namjeru nastaviti dalje školovati prijavljuju na Zavod, a dio je vezan i uz Zakon o poticanju zapošljavanja prema kojemu treba biti prijavljen na Zavodu bar 90 dana da bi se mogli steći uvjete za kandidiranje za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Očekujem da će na jesen broj nezaposlenih rasti i to je ono što viđamo godinama, da do veljače, ožujka broj raste i tada je najveći, a onda dođe sezona i bilježi se pad, kazao je Mrsić koji se nada da bi sredinom iduće godine moglo doći do promjene trenda i na jesen biti više otvorenih radnih mjesta nego radnika koji su izgubili posao.

Na neke medijske napise o kretanju broja nezaposlenih danas su reagirali i iz HZZ-a iz kojeg navode kako se broj novoprijavljenih u evidenciju nezaposlenih u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine povećao za 2 posto. U lipnju ove godine novoprijavljenih je bilo 19.386 osoba, ili 371 osoba više nego u lipnju lani.

Istodobno se zapošljavanje iz evidencije Zavoda povećalo za 10,7 posto (21.574 osobe, ili 2.082 osobe više nego u lipnju prošle godine).

Broj osoba koje su brisane iz evidencije smanjen je pak za 6,2 posto (u lipnju ove godine brisana je 8.991 osoba, ili 1.740 osoba manje nego u lipnju lani), budući da se osobe koje Zavod uputi na obrazovanje ne brišu iz evidencije, kao što je bila dosadašnja praksa. Iz evidencije se ne brišu ni osobe koje odbiju stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te osobe sezonski zaposlene u poljoprivredi po sistemu vrijednosnih kupona, objašnjavaju iz Zavoda.

Po ranije objavljenim podacima HZZ-a, krajem lipnja u evidenciji je bilo registrirano 294.877 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi sa svibnjem manje za 11.179 osoba ili 3,7 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine više za 7.366 osoba ili 2,6 posto.

Podaci s internet stranice HZZ-a o dnevnom kretanju broja nezaposlenih pokazuju da je trenutno u evidenciji 298.449 nezaposlenih.

No, iz HZZ-a napominju da su podaci o trenutačnom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca te za usporedbe upućuju na podatke objavljene u službenim statističkim podacima iz redovitog mjesečnog izvješćivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31